Idag känns det inte alls vårigt och härligt ute. Men kanske är det också för att jag är hemma med en febrig liten T som är skållhet och jag iskall. Men så för att ändå få lite vårfeeling vill jag tipsa er om fem härliga vårpyssel, eller påskpyssel med vårkänsla.
1. Odla i äggskal
Så här gjorde jag för första gången inför en plåtning av påskbilder för inredningsmagasinet Hemma med Ernst som jag var redaktionschef för. Sedan dess brukar jag göra en sådan här variant varje vår och ha hemma i mitt köksfönster.
2. Påskägg av piprensare
I onsdags skulle jag har varit på en pysselkväll ihop med min kollega Helena men eftersom Lilla T är sjuk och vi spenderade gårdagen på sjukhus så fick jag lämna återbud. Jag som hade sett fram emot det så mycket. Helena är en mästare på att göra snygga pyssel man blir glad av, av material som jag oftast förknippar med dagispyssel. Kolla bara in det här härliga projektet med påskägg gjorda av piprensare i superfina färger. Inte alls likt dagispyssel utan riktigt snyggt. Och de här färgerna känns som en välbehövlig energiinjektion just idag i denna sjukstuga med tråkväder utanför fönstret. Så snyggt. Här hittar ni fler fina bilder och instruktioner.
3. Färga äggen naturligt
Från början var det en fin gest att ge bort målade ägg till påsk. I slutet av 1700talet gav vi bort smyckade ägg av glas, porslin och metall. Hundra år senare kom godisäggen och pappersäggen som fylldes med praliner. I början av 1900talet kom chokladäggen som vi ser mycket av idag. Men ursprungligen gav vi bort vanliga hönsägg eftersom det var en festingrediens och så målade vi dem för att de skulle se lite finare ut. Här visar jag hur du färgar ägg naturligt av ingredienser i ditt hushåll.
4. Graverade ägg
Hur tufft är inte det här? Vilket pilligt pyssel. Här har min vän Katarina graverat ägg till påskriset och jag är mäkta imponerad. Ser ju supersvårt ut. Här hittar du fler bilder och kan läsa mer om hur man gör.
5. Rama in växterna
För att påskynda sommaren lite bestämde jag mig för att göra ett litet miniväxthus av tavelramar. Ja, du läste rätt. Ramar som du vanligtvis placerar släkten i ska istället få fungera som väggar och tak i ett drivhus.