Ingefära är en favoritkrydda här hemma. Det passar i nästan allt om du frågar mig. I teet, i yoghurt, i matlagningen – och i blåbärspaj. Den här pajen gjorde vi för ett bra tag sedan men jag tror nog att det är dags för den nu i helgen igen.
Ingredienser till blåbärspaj med ingefära
Fyllning: 800 g frysta blåbär, 2 citroner, rivet skal av, 1,5 dl strösocker, 3,5 dl potatismjöl, någon tesked riven ingefära efter smak. Provsmaka gärna till du hittar en lagom ton av ingefära.
Så gör du
Mördeg: Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Klä ett pajskal med cirka 2/3 av mördegen. Rör ihop blåbären. Tillsätt socker, potatismjöl och citronskal och fyll pajskalet, se till att blandningen fördelas jämt över pajskalet. Kavla ut resten av degen till en avlång platta och skär ut 7 stycken 1,5 cm breda remsor och lägg remsorna som ett rutmönster över bärfyllningen. Vispa upp ägget med mjölken och pensla remsorna. Strö råsocker över. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter.
Servera med vaniljsås eller glass.
Kom ihåg! Tina inte blåbären innan och hälla bort någon överflödig vätska. Gör du pajen på färska bär bör du dra ner på mängden potatismjöl eftersom dessa inte vätskar sig lika mycket.
Receptet kommer ursprungligen härifrån sedan har jag modifierat det en aning och tillsatt ingefära.
Fler recept till sommarsemestern
1. Frozen passionsfrukt- och limecheesecake.
2. Bästa frukostbrödet.
3. Våfflor med sex olika toppings.
4. Fyra somriga recept på hemgjord glass i glassmaskin.