Moules Mariniéres kan vara en av mina favoriträtter. Så enkelt att göra och så gott.
En av anledningarna till att jag älskar det är nog att det är så socialt med plockmat, som man kan sitta och njuta av, ta mer av ur ett stort kärl mitt på bordet och doppa bröd i god sky så länge samtidigt som man hänger och snackar med kära vänner. Maten äts liksom inte upp i ett svep utan tack vare att det är lite pilligt att äta så skapas liksom tid till härliga samtal. Slow eating när det är som bäst, tycker jag.
Nu börjar ju dessutom högsäsongen för blåmusslor i ett par månader framöver, så ikväll blir det dessa musslor till middag utifrån detta smarriga recept, signerat min bror Thomas.
Ingredienser
2 nät färska blåmusslor, 2 gula lökar beroende på storlek, 2 morötter, 5 lagerblad, 10 vitpepparkorn, 5 timjankvistar, 3 msk smör, 0,5 L torrt vitt neutralt vin, gärna lite blommigt, 0,5 L fiskbuljong, 2 stjälkar selleri (detta skippar vi ikväll pga allergi, men är ändå gott att ha i om du tål det), 5 skvättar vitt vin, klyftad citron samt persilja på toppen.
Så gör du
1. Rensa musslorna. Ta bort de med trasiga skal. Om tid finns så låt musslorna ”spotta ur sig” i saltat vatten i någon halvtimme. Skölj under kallt vatten.
2. Hacka lök och morötter lite grovt. Ha ned i en kastrull med smör och stek tills löken blivit genomskinlig. Tillsätt örter, kryddor och eventuellt sellerin. Höj värmen och tillsätt musslorna. Rör om och låt bli riktigt varmt. Vänd runt ända ned i botten så att allt blandas ordentligt.
3. Tillsätt vinet, kasta på ett lock och låt musslorna ånga på högsta värmen.
4. Efter någon minut – tillsätt fiskfonden. Låt sjuda upp igen och smaka av med lite salt och kanske peppar. Sänk sedan värmen och låt sjuda i tre minuter under lock. Dra av från värmen och servera i djupa tallrikar med skuren persilja och ett gott bröd.
Trevlig helg!
Fler middagsrecept
- Coconut kidney bean curry.
- Ångkokt lax med sesamfrön och chilipicklad gurka.
- Belugalinssallad och ärtröra.
- Sotad torsk med snabbpicklad asiatisk gurksallad och yoghurtsfär.
- Rostad morots- och sellerisoppa med fräst zuccini- och böntopping.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Bosch.
Foto: Ruben Nero.