Tycker du om att göra om hemma och förnya lite här och där, då och då? Men du vill inte alltid köpa nytt bara för att ditt hem är under ständig förändring. Så är jag också.
Jag försöker lösa den där alltid pågående förändringslusten genom en säsongsgarderob av inredningsdetaljer. Det kan till exempel vara att jag genom åren samlat på mig ett par olika kuddfodral till soffan i vardagsrummet, som jag varierar med ett par gånger om året.
Ett annat exempel på hur jag förändrar hemma är att använda sådant som finns i naturen under olika årstider och jag plockar gärna in växter och hänger i garaget på tork för att så småningom använda som dekoration här hemma.
Idag vill jag visa ett sådant exempel. Som belysning över vårt matbord har jag ett par olika lampor som jag alternerar emellan lite beroende på säsong, humör och funktion. En av de som ingår i den här lilla ”inredningsgarderoben” är en vanlig sladdlampa med sockel för en vanlig ljuskälla och helt utan någon armatur. Tack vare att den är så enkel går den att variera på så många sätt.
På lampsladden brukar jag ibland hänga på en skärm och oftast en som jag svänger ihop som något hemmafix här hemma. Nu har jag kombinerat hemmafixlusten med torkade ormbunkar från skogen.
I höstas var jag ute på promenad längs sjön här hemma och då plockade jag ett stort fång ormbunkar som redan börjat torka på sin plats i skogen. Redan då gillade jag den här kopparbruna tonen som sedan blev ännu vackrare under torkningen i garaget. Då visste jag inte hur ormbunken skulle komma till användning, men som med många andra material jag tycker har potential låg det på vänt i garaget medan idén mognade till sig i mitt huvud.
Nu när julbelysningen varit borta sedan ett tag och jag blev sugen på lite förändring gick jag ner i garaget som alltså är lite som mitt eget skafferi av hemmafixmaterial och verktyg och fick syn på ormbunken hängandes från taket. Istället för att till exempel åka till blomsterbutiken och köpa mig en fredagsbukett för att få in lite växtlighet och ny fräsch förändring kom jag på den här idén och gjorde mig en ormbunkslampa.
Det jag tycker är viktigt med en belysning över en matplats är att den ska gå att variera i styrka så att den både kan ge ett stämningsfullt sken under en måltid och ett starkare sken när vi arbetar vid datorn eller lägger pärlplattor vid bordet. Eftersom jag inte har en dimmer i strömbrytaren på väggen men ändå vill ha dimrad belysning över matbordet använder jag en ljuskälla med inbyggd bluetooth som jag styr via “Ledvance smart+”-appen på min telefon, till den här ormbunkslampan. När vi äter vrider jag ner styrkan på den i appen så att den ger ett svagt sken och när det är dags för arbete eller pyssel vrider jag upp den till ett starkare sken.
Vill du göra en likadan ormbunkslampa följer här en beskrivning.
Du behöver
Lampsladd med sockel och stickkontakt, LED-ljuskälla med bluetooth-funktion, torkade växter (jag använder ormbunke), sax, buntband, dekorativt band eller snöre.
OBS! Det är viktigt att du använder en LED-ljuskälla som inte blir varm.
Så gör du
1. Plocka ett fång ormbunkar och häng upp och ner på tork, på en sval och torr plats. Du kan säkert också använda andra torkade växter eller grenar.
2. Häng upp lampsladden från taket där du vill att den ska hänga och bestäm vilken höjd du vill ha den på.
3. Plocka ihop ett gäng ormbunkskvistar till en bukett och vänd den upp och ner. Trä in lampsladden i mitten av din bukett och se till så att alla kvistar sticker ut i ett hyfsat jämt omfång runt lampan.
Ställ dig gärna så att du ser lampan ovanifrån, då får du en bra översikt över lampans omfång och form och kan justera kvistarna eller lägga till en kvist här och där om det behövs.
4. Spänn ett buntband runt stjälkarna och lampsladden så att allt sitter på plats. Klipp bort änden på buntbandet. Eftersom torkade växter väger så lite går det fint att växternas tyngd vilar på lampsladden.
5. Dölj buntbandet med ett dekorativt snöre eller band.
Då var lampan klar, lätt som en plätt och väldigt effektfullt. Och lätt att byta ut när jag tröttnar och vill förändra på nytt, kanske med något mer grönskande eller blommande till sommaren och med granris eller lingonris till nästa vinter…
I en sådan här lampan kan det också bli fint att använda en ljuskälla som inte bara går att dimra utan där det också går att välja mellan kallt eller varmt sken, dvs ett lite gulare eller vitare sken. En sådan supersmart ljuskälla använde jag nyligen i ett annat hemmafix. Den ljuskällan går att ställa in i regnbågens alla färger, men den har också en så kallad ”tunable white”-funktion där skenet kan variera från varmgult till kallt vitt. Så smart!
Fler hemmafix med lampor och belysning
1. Bordslampa av en gammal kaffekvarn.
2. Hacka bordslampan.
3. Återvinn ljuskällorna i en annorlunda lampa.
4. Sänglampa av solfjädrar i bast.
4. Klotlampan fick ny fot av rundstav.
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Ledvance. Vill du veta mer om smart, appstyrd belysning är det här en guldgruva.