Här är ett magiskt gott middagstips. Asiatisk glasnudelsallad med veganska sojabiffar smaksatta med citrongräs, koriander, vitlök och ingefära. Salladen smakar bland annat lime, chili, och tamarisås.
Receptet är helt veganskt och är ett sammelsurium av goda, fräscha, friska smaker. Dessutom går det fort att laga och är enkelt.
Du behöver
Biffarna
400 gram formbar färs gjord på soja eller ärtor (jag använder en från Anamma), 2 finhackade citrongräs, 2 finrivna vitlöksklyftor, 2 msk finriven färsk ingefära, 1 msk tamarisås (eller fisksås om du inte är vego), 0,5 dl hackad koriander, 1 msk olivolja till stekningen.
Salladen
200 g glasnudlar, 150 g blandsallad, 20 körsbärstomater, tunna skivor av en halv rödlök, 0,5 gurka skuren i tunna skivor, 0,5 dl hackad mynta, 0,5 dl hackad koriander, salt, peppar och 1 msk olivolja.
Dressing
0,5 färsk chili urkärnad och tunt skivad, 1–2 pressade vitlöksklyftor, 1 msk hackad koriander, 1 tsk honung, 2 msk tamarisås (eller fisksås om du inte är vego), saften från en halv lime, 3 msk olivolja.
Topping
Mynta, koriander och sesamfrön.
Lagar du måltiden till barn som inte gillar stark mat, rekommenderar jag att halvera mängden på de starka ingredienserna.
Så gör du
1. Koka nudlarna enligt instruktionen på förpackningen och skölj av med kallt vatten.
2. Skär alla salladens ingredienser och blanda med nudlarna i en skål.
3. Blanda alla dressingens ingredienser och rör om. Häll dressingen över salladen och rör om.
4. Blanda alla biffarnas ingredienser i en skål och rör ihop. Rulla biffarna och stek i stekpanna, cirka 3–4 minuter på varje sida.
5. Servera biffarna på toppen av salladen och garnera med mynta, koriander och sesamfrön.
Fler middagstips
1.Världens godaste musslor.
2. Örtinbakad pasta.
3. Belugalinssallad med knippmorötter, sparris och örtig ärtröra.
4. Sotad torsk med snabbpicklad asiatisk gurksallad.