Sommar betyder för många loppistider. Varje vår får jag frågor från vänner såväl som av tidningsredaktioner om mina bästa loppistips och jag har i många år delat med mig av tips i många olika tidningar och magasin. Idag vill jag lista några av mina tips, här, på hur du hittar de riktiga guldkornen bland junk och bråte och hur du få loppisfynden att bli en självklar del av din övriga inredning hemma.
1. Leta i skrymslen och vrår
Följ loppisskyltarna längs landsvägarna när du är ute och åker i sommar. Det är vid de små spontana loppisarna du kan göra de riktiga fynden, till bäst priser. Men var beredd att betala ibland. Inget är gratis och ett fynd kan vara ett fynd även om det kostar lite mer, om du verkligen gillar det. Lyft på skrot och leta bakom och under – det är där fynden och skatterna gömmer sig.
2. Se potentialen i junket
Någon annans skräp och junk kan bli ditt guld. Det gäller bara att tänka utanför boxen. Något kanske inte behöver användas till just det som det var tänkt utan du kanske kan ha det till något helt annat. En verktygslåda kanske kan förvara leksaker i barnrummet, stommen till en lampskärm kanske kan bli ett insektsskydd för mat när ni äter utomhus, om du klär den med ett tunt tyg.
3. Pruta eller inte?
Du kan alltid försöka om det du vill köpa är uppenbart trasigt, rangligt eller fläckigt. Men oftast är priserna redan satta med hänsyn till skavankerna. Tänk också på att det kan vara mer värdefullt att få hem något gammalt, handgjort med vacker patina än något nytt och massproducerat, så lägg hellre pengarna på loppisfynd än något nytt och massproducerat. Det är detaljerna med historia och charm som kommer att sätta mest prägel på ditt hem.
4. Knyt ihop inredningen med loppisfynd
Ett tips är att fundera på vad du behöver redan innan du ger dig iväg hemifrån. Skriv en liten lista och förvara i plånboken, så kan du lätt kika på den när du stannar till vid en loppis.
Ett knep för att göra loppisfynd som matchar ditt övriga hem kan vara att antingen utgå från en stil, en tidsepok, en speciell färgskala eller ett visst material när du inreder.
Detaljer i olika former och stilar kan passa fint ihop om de alla har en gemensam nämnare, till exempel går i samma färgskala. Du kan till exempel också våga dig på att blanda olika träslag i en miljö så länge du håller dig till en så kallad visuell triangel vilket innebär att minst tre detaljer eller möbler i trä ska vara i samma träslag så att de liksom ”pratar med varandra”.
5. Spana efter skelett att göra om
Ibland gillar du formen på en byrå men inte färgen. Eller klädseln på en fåtölj luktar skunk men du faller pladask för den ändå. Då kan du måla om byrån och klä om fåtöljen med ny textil.
Ett tips när du går på loppisar är att hålla ögonen öppna för bra skelett, snarare än färdiga inredningsdetaljer. Ibland kan ytskikten ha charmiga skavanker men ganska ofta är defekterna sådana som man helst hade sluppit. Men om du då kan se en möbel som en stomme, eller ett skelett som du kan förvandla och sätta din stil på så kommer du garanterat att komma hem oftare från dina loppisrundor med riktiga guldkorn.