Gjuta betong har ju nästan blivit en folkrörelse, och det gjuts fat med rabarberblad och krukor med skurtrasor så att vi nästan tröttnar. Det kryllar av facebookgrupper för den som är inbiten.
Jag tillhör egentligen inte dem. Men det här var ett riktigt kul projekt som egentligen mer handlar om att forma, bygga eller skapa snarare än gjuta. Idén till det här betongprojektet uppstod utifrån ett behov.
Här hemma samlar vi på ekollon, ställer i vas och så snart de får rötter planteras de om. I vardagsrummet har vi en klunga av träd i krukor. Precis som i skogen har träden inne grönskande löv om sommaren och lagom till hösten utanför fönstret tappar nästan hela vår inomhusskog också löven och står som nakna pinnar ur krukorna på fönsterbrädorna för att sedan för knoppar och löv på nytt när vintern övergår till vår. Häftigt att naturen har sin gång även inomhus.
En av ekarna som vi haft i ungefär fem år bor utomhus. Men eftersom den är från året då Lilla T föddes vill jag inte plantera den i trädgården, ifall vi någon gång flyttar. Då vill vi kunna ta den med oss.
Därför vill vi ha den i kruka. En stor kruka. Så jag bestämde mig för att göra en själv. I betong.
Krukan är gjord i ett material som kallas dekorationsbetong. Ett ganska nytt material som jag nyligen hörde talas om. Fördelen är att det är mer som en torr och tjock lera som är lätt att forma, och mindre som flytande, geggig betong. När man gjuter i betong använder man ju oftast en form som betongen hälls i. Här gör jag precis tvärtom och bygger på lager för lager med dekorationsbetong runt en form.
Jag utgår från en 75 centimeter stor pilatesboll och lägger dekorationsbetongen utanpå, runt om bollen för att få till ett klotliknande kärl till min ek. Tanken är att den här betongkrukan ska få stå ute året runt. Betongen är frosttålig och cirka fyra gånger starkare och tåligare än vanlig betong och jag tror att den blir så stor att trädet ska kunna leva gott i den.
Vill du gjuta eller göra en likadan betongkruka, så följer här en instruktion.
Du behöver
Dekorationsbetong 25 kg, 5–6 liter vatten, cirka en halv påse betongfiber, betongblandare, hink, plasthandskar, täckplast, pilatesboll, plastfolie, ett runt ställ som bollen kan placeras stadigt på (t.ex. tvättkorg), pensel, sprayflaska med vatten, ev. betongpigment och fixermedel.
Så gör du en extra stor kruka av dekorationsbetong
1. Blanda tio kilo dekorationsbetong med 2 liter vatten och en halv påse betongfiber. Fiber används i ett första konstruktionslager. Rör om med en betongblandare så gott det går. När blandningen blir för tjock så kan du knåda med händerna till att blandningen är helt slät och alla torra klumpar har försvunnit. Eftersom dekorationsbetong har en fastare form än vanlig betong så är konsistensen mer som en deg som du knådar slät.
2. Vira in pilatesbollen i plastfolie så att den skyddas från dekorationsbetongen och placera pilatesbollens ventil neråt och lägg bollen i en tunna eller tvättkorg där den vilar stadigt.
Viktigt att tänka på i det här steget är att bollen vilar tungt i sitt ställ, gärna med lite tyngd i sig. Eftersom betongen väger en hel del så finns risken att bollen rullar om du inte hela tiden fördelar betongen jämnt över bollen.
Ta en betongklump i handen, platta till och placera den på pilatesbollen och bygg sedan på bit för bit. En teknik som jag tyckte fungerade bra var att platta ut en större bit mot golvet och sedan lägga på den på bollen. Eftersom dekorationsbetongen är torr går det fint att klä in pilatesbollen med betong utan att det ramlar av eller rinner ner längs bollens sidor. Därför är det viktigt att betongen inte är för blöt.
Från det att du knådat ihop betongen har du ungefär 45 minuter på dig innan den sakta börjar torka. Blir den för torr medan du jobbar kan du tillsätta lite vatten och blöta upp den igen.
3. Låt det första lagret, som innehåller fibrer, torka i 24 timmar. Under de första timmarna av torktiden kan du skära, repa och forma betongen lite grann om du skulle vilja.
Eftersom det ska på ett yttre lager ovanpå brydde jag mig inte om att få en slät yta, däremot jobbade jag lite extra med att få till snygga kanter, eftersom jag inte riktigt hade bestämt mig hur hög och djup min kruka skulle bli.
Först hade jag tänkt att ha den ganska grund och liksom börja lite försiktigt med mitt första betongprojekt, såsom som det första lagret ser ut på bilden och då skulle dessa kanter bli synliga, men medan den torkade blev jag modigare och kaxigare eftersom det var så lätt.
I detta steg gjorde jag också små, centimeterstora avrinningshål i betongen högst upp på pilatesbollen. Dessa håll gjorde jag i båda lagren av betong så att överflödigt vatten ska kunna rinna ut ur krukans botten.
Efter 24 timmars torktid är dekorationsbetongen lika stark som härdad betong.
4. Blanda till 15 kilo dekorationsbetong med 3 liter vatten. Blanda och knåda på samma sätt som i steg 1, men utan fiber denna gång. Spraya det torkade, första lagret med vatten så att hela ytan blir blöt.
5. Lägg sedan på det sista lagret. Jag byggde på med betong längre ner på sidorna längs pilatesbollen. Det innebär att min kruka inte kommer att vara lika stark och tålig upptill, men eftersom materialet ska vara cirka fyra gånger starkare än betong om det finns ett konstruktionslager så kommer den nog hålla fint även utan på en bit av dem. Jag tänker att om botten och en stor del av kanterna är fyra gånger starkare än betong så räcker det nog om den övre kanten är stark som betong eller dubbelt upp.
6. När du format det översta lagret penslar du ytan med vatten för att få till en slät yta. Ju finare pensel desto slätare resultat. Här kan du alltså välja om du vill ha en grov struktur och bucklig form eller helt jämn, len och slät. Jag ville gärna ha en bucklig form men slät yta och valde därför en finhårig pensel. Låt torka 24 timmar.
7. Vänd pilatesbollen så att krukan kommer neråt mot marken. Tryck försiktigt på pilatesbollen så att betongens kanter lossnar från plastfolien som bollen är klädd med. Dra ur ventilen och töm ur luften. Ta bort pilatesbollen.
8. Betongen går att måla genom att blanda ett fixermedel och färgpigment och stryka på med pensel.
På så sätt skulle till exempel min kruka kunna målas med guld invändigt och istället för att användas som kruka också kunna fungera som en effektfull marschallhållare. Utsidan skulle också kunna målas i en annan färg.
Jag hade från början tänkt att måla min kruka utvändigt men själva betongen blev så fin som den är, nästan lite skimrande, så jag tror att jag behåller den som den är.
Som jag berättade i början är jag inte direkt en inbiten betonggjutare utan tycker att sådana projekt oftast blir kladdigare och fulare än vad man tänker sig och liksom inte riktigt är värda ansträngningen och tiden.
Men det här materialet jobbar jag gärna med igen. Det var enkelt att forma och jobba med, torkar snabbt och fick en himla fin lyster.
Jag har redan planerat att göra fler sådana här klot i tre olika storlekar (basketboll, badboll och 65 centimeter pilatesboll) och måla med guld eller bronsfärg på insidan och ha som marschallhållare i trädgården. Tror att det kan bli väldigt stämningsfullt i vinter. Och jag kommer nog också att använda dekorationsbetong före vanlig betong när jag murar upp nya odlingslådor i sommarstugan framöver.
Dekorationsbetongen finns att köpa hos Panduro, som jag har samarbetat med i flera år. Här är några andra hemmafix ur vår serie av projekt, att inspireras av.
Fler hemmafix
1. Från trist furubyrå till drömmig sagohörna.
2. Pimpa din minibyrå med färg och rotting.
3. Bygg din egen miniatyrvärd eller nissevärld till uteplatsen.
4. Så målar du rotting med ett hållbart resultat.
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Panduro.
Jättetack för tipset! Dock materialet är väldigt dyrt.