Idag ska vi snacka slarv, ”slit och njut” framför ”slit och släng” – och målning av lister.
Jag ska erkänna att jag under ganska många år använde rätt risiga penslar. De var billiga för att de var tänkta som engångspenslar och kunde enkelt slängas när jag hade målat klart. Jag har alltid tyckt att det är så tråkigt att måla lister att klockorna stannar. Och jag behöver väl inte ens säga att resultatet ofta blev därefter.
Men för ett par år sedan, ungefär när jag gjorde alla hacks till min bok så investerade jag i riktiga kvalitetspenslar och helt plötsligt när jag stod där i garaget och målade skåp efter skåp, byrå efter byrå, stol efter bord – ja, för boken innehåller ju nästan hundra hemmafixprojekt – så insåg jag att jag tyckte att det var riktigt roligt.
Främst roligt för att resultatet blev så snyggt. Färgen blev slät, jämn och inte ett penselstrå lossnade och torkade i färgen, såsom det lätt blir med engångspenslar eller ”slit och släng”-penslar.
Sedan dess tar jag hand om mina penslar som om de vore riktigt dyra mohair-tröjor. Eller ja, jag lämnar inte in dem på kemtvätt efter användning men ni fattar vad jag menar.
Jag är noga med rengöringen när jag målat färdigt, ser till att de torkar ordentligt och de förvaras i en låda så att inga strån blir böjda eller sneda. På så sätt kan jag använda penslarna många gånger och priset per användning (för ja, de kostar ju en slant) blir till och med lägre än när jag använde billiga slit och släng-penslar.
Nu har jag kommit vidare med vår mini-make over av köket som jag berättade om tidigare och näst på tur står listmålning och nu har jag kommit igång lite smått.
Kan man rolla lister?
En vanlig uppfattning är att du ska använda pensel när du målar lister och socklar – och det går ju såklart fint men jag använder mig också av en roller för att spara lite tid. Eftersom listerna ska målas flera gånger så kan du alltid använda en roller till det första lagret även om du skulle vilja ha synliga penseldrag som slutresultat. Rollern som jag tycker är bäst är en fin filtroller som bara är cirka 5 centimeter bred.
Ihop med rollern använder jag en snedställd lackpensel och till alla hörn och vrår använder jag en pensel som jag älskar. Nämligen en trekantig fönsterpensel ”Platinum precision”, som ligger nästan som en penna i handen. Den är egentligen tänkt att användas när man målar fönster men jag använder den till det mesta – alltifrån målning av julgranskulor och blomvaser till målning av större möbler. De här penslarna är mina go to-penslar och passar till så många av mina projekt.
Härom veckan stod jag i vårt uterum och målade om en möbel när min man kom hem sent från jobbet. För att jag skulle hinna klart innan det blev mörkt erbjöd han sig att hjälpa mig. Jag gav honom en av fönsterpenslarna ur pensellådan och då sa han att jag hade blivit så nördig när det gäller penslar. Och det är jag nog – men det är så himla stor skillnad att måla med riktigt bra penslar. Roligare, enklare, snabbare och jag får ett snyggare resultat. Dessa penslar skulle jag snarare kalla ”slit och njut”-penslar eftersom de har gjort det roligare att måla och de tål av användas så många gånger – om jag tar hand om dem.
Snart får ni ser mer av köket och listerna, måste bara blir klar först.
Ni kanske är några som undrar i vilken ordning som man ska måla lister och tapetsera? Vad ska man göra först? Jag började med listmålningen för att känna att jag inte behövde vara så noga med maskeringen. De gamla tapeterna ska ju ändå väck. Hade jag målat när de nya tapeterna väl var på plats så hade jag varit mer skraj för spill eller kladd.
Mini-make over i sommarstugan – alla inlägg i serien
- Före: Så här såg köket ut innan jag satte igång.
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Anza.