Har ni någon gång sett en möbel och kärat ner er totalt?
Det händer mig nästan aldrig i inredningsbutiker men gamla möbler fulla av skavanker och historia drabbar mig ofta totalt. Så var det med den här soffan. Hela vägen in i hjärtat tog den sig. Den såg inte mycket ut för världen, var rank och ranglig och gick inte att sitta i eftersom den då skulle falla isär. Trots att den verkligen befann sig i sitt livs slutskede fick den följa med mig hem från en loppis för många år sedan.
Jag kan inte ens minnas när eller var jag köpte den. Jag minns bara att jag då var anställd på Aftonbladet och släpade hem den på tunnelbanan en dag efter jobbet. Det är mer än tio år sedan. Så länge har den alltså stått i vedboden på landet – på vänt. Eller egentligen inte alls på vänt (jo, om du frågar mig) utan mer undanskuffad och bortglömd (om du frågar min man) eftersom han bara skakade på huvudet när jag kom hem med skönheten till soffa.
Men så där kan det alltså vara att leva med mig. Man vet liksom aldrig vilka nya upptåg jag tar mig an eller vad jag släpar in genom ytterdörren. Han vet heller aldrig vilka ess i rockärmen som jag ska ta fram när han minst anar. Och nu var det alltså dags att ta fram den här guldstjärnan med enorm potential – efter tio år i vedboden – för att nu bli en av de allra finaste och charmigaste detaljerna i köket i sommarstugan, som jag just nu är i färd med att rusta upp.
Men den var ju som sagt fallfärdig, bokstavligen. Armstödet var avbruten, och benen tryckte jag ihop för att den skulle kunna hålla balansen när jag tog den här före-bilden. Men visst, visst, säg att det är en vacker pjäs…!?
Så för att liksom förtjäna att få komma fram ur kylan i vedboden och få sig en hedersplats i köket behövde den lagas, limmas, slipas, målas och kläs om. Sagt och gjort.
Vill du rusta upp en stol eller soffa själv, följer här en instruktion.
Du behöver
Trälim, sandpapper, slipmaskin, kniv, häftgrund, pensel, vintage-färg. Jag använder kulören Antique blue, från Panduro, fiberfilt, textil, sax, strykjärn, häftpistol och klammer.
Så gör du
1. Har du en trämöbel likt en sån här pinnsoffa som är ranglig är det nog bäst att helt enkelt plocka isär den och limma ihop den från grunden.
Jag plockade isäg benen helt från sitsen så att alla ben blev helt fristående och la ut dem på golvet, nästan som ett pussel. En så här gammal möbel kan ju vara lite svår att få ihop om man till exempel råkar vrida eller snurra på något ben så att det inte passar i hålet där det usprungligen satt.
2. Använd en kniv och skär loss gammalt lim. Lägg dit nytt trälim i alla hål och lägg pusslet att sätta ihop alla delar igen. Använd gärna en gummiklubba och banka ihop alla delar ordentligt. Låt torka.
3. Slipa de stora områdena på soffan med slipmaskin så att gamla skador, gamla färgrinningar och rinningar från eventuellt lim slipas ner och det blir helt slätt.
4. Pinnsoffan har många svarvade, kurviga pinnar som är svåra att slipa. Till pinnarna använder jag ett vadderat sandpapper som går att forma och börja runt pinnarna. På så sätt kommer jag åt i alla kurvor och vrår.
5. Spackla igen eventuella skador och hål med snickerispackel. Låt torka och slipa sedan ytan jämn.
6. Torka noga bort allt slipdamm med en trasa. Jag torkade också av soffan med en våt trasa eftersom den var rätt smutsig från att ha stått i vedboden länge.
7. Grundmåla med häftgrund och låt torka.
Jag använder häftgrund för att täckfärgen ska fästa bättre och bli mer slittåligt.
8. Måla soffan i det första lagret täckfärg.
Låt torka.
9. Jag brukar alltid måla alla möbler två gånger och så gör jag även med denna vintage-färg för att det ska bli riktigt tåligt. Här ska ju barn sitta och äta och slamra med bestick och leksaker. Men rent visuellt är den här kalkliknande färgen så tjock och täckande att det inte behövs.
Jag har jobbat med den här färgen i flera år och provat flera olika nyanser och är alltid imponerad över hur enkel den är att måla med. På en sådan här möbel med så kurviga pinnar är det lätt att det blir rinnmärken och det kan med en vanlig färg vara svårt att få till ett jämt och slätt resultat, men den här färgen flyter ihop fint och lämnar inga penseldrag alls.
Det beror ju till viss del såklart också på vilken pensel du jobbar med och jag rekommenderar alltid välja en pensel med hög kvalitet, men den här färgen är verkligen förlåtande och tacksam att måla med.
10. Nu är det dags att klä om sitsen. Här ser du hur den stoppade sitsen såg ut när jag köpte soffan. Under det översta stormönstrade tyget fanns ytterligare tre lager textil. Stryk det nya tyget som sitsen ska kläs med så att det är helt utan rynkor. Rynkor är svåra att få bort i efterhand.
11. Riv bort alla lager av gammal textil och eventuellt också den gamla stoppningen om den är trasig eller luktar illa. Jag låter det allra första lagret med tunn stoppning sitta kvar men lägger på ett extra lager stoppning.
12. Klipp till ett stycke stoppning som räcker runt sitsen och en bit runt på undersidan så att det går att fästa den. Jag använder fiberfilt som stoppning.
13. Sätt fast stoppningen med hjälp av en häftpistol. Jag använder häftklammer som är 8 millimeter långa.
14. Klipp till och häfta fast det tyg som du valt som dyna.
Tänk på att spänna lika mycket åt alla håll innan du häftar så att du får ett jämt resultat.
15. Vänd på sitsen och sätt fast den på soffan.
På den här soffan sitter en liten träkil undertill som du använder för att spänna fast den stoppade sitsen i soffans stomme.
Ja, som sagt. Lever man med mig får man ofta se mig komma hem med det mest udda skrotet från tippen eller de trasigaste möblerna från loppisar utan att jag har den blekaste aning om vad jag ska ha dem till.
Sedan får man klänga sig förbi sakerna i ett överbelamrat garage, förråd – eller som i detta fall vedbod – i ganska många år. Men till slut får man valuta för sitt tålamod och får njuta av resultatet. Tada, en vacker pinnsoffa med omåttlig charm och ganska rolig historia. Den som väntar…
Eftersom köket inte är färdigt än får ni se min nya älsklingspinnsoffa i vardagsrummet i sommarstugan så länge.
Om några veckor är köket klart och då får ni se soffan på plats i köket.
Fler hemmafix
1. Så bygger du en 75 cm rund kruka av dekorationsbetong.
2. Från trist furubyrå till drömmig sagohörna.
3. Pimpa din minibyrå med färg och rotting.
4. Bygg din egen miniatyrvärd eller nissevärld till uteplatsen.
5. Så målar du rotting med ett hållbart resultat.
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Panduro.