Som ni vet står jag ju just nu med färg och pensel i händerna dagarna i ända här under hösten. I husbilen ska ju skåpstommar, luckor, tak och en del väggar målas i flera strykningar och det är jag mitt uppe i om dagarna. Dessutom har det målats teckningar till fars dag, födelsedagar och snart julafton med barnen om kvällarna.
Så sedan i slutet av sommaren har jag tvättat otaliga penslar och det har fått mig att tänka mycket på själva rengöringen av penslar. Alltså hur en penseltvätt ska gå till för att vara så snäll mot miljön, avloppet och penseln själv, som möjligt.
När barnens penslar tvättas sköljs de under rinnande vatten och det är nog helt okej med tanke på att det är vattenfärger och lite färg på själva penseln. Men när jag målar sitter det ju så mycket färg kvar även när jag har skrapat av penseln mot färgburken. Det vill jag inte ha i mitt avlopp, reningsverken vill inte ha det hos sig och ingen vill att det kommer ut i grundvattnet och naturen.
Visste ni att 60 procent av alla hemmafixare tvättar sina penslar direkt i diskhon under rinnande vatten? (Enligt forskningsinstitutet Rise) Hand upp för den som gjort det någon gång. Hej hej!
Men i slutet av sommaren när jag stod och gjorde rent penslar under kranen gjorde det typ ont i mig när färgen rann ur rollern och ner i avloppet och då frågade jag Anza hur en penseltvätt ska gå till på rätt sätt.
När vi tvättar penslar direkt i handfatet riskerar vi, beroende på vilken färg vi använder, att plaster, metaller och andra farliga substanser från färgen hamnar direkt i avloppet. Därför ska vi ju alltid använda så snäll färg som möjligt, men hur vi tvättar penslarna är också alltid väldigt viktigt.
Eftersom jag misstänker att jag inte är ensam om att ha tvättat penslarna i handfatet någon gång har jag nu tillsammans med penseltillverkaren Anza satt ihop en guide i hur vi alla kan tvätta penslar mer miljövänligt. Så hållbart som möjligt, helt enkelt.
Och vet du, efter att jag själv har gjort sådan här penseltvätt nu hela hösten så inser jag ju att det är sjukt mycket smidigare och enklare och det känns dessutom väldigt bra för naturen att göra så här – och för mitt avlopps skull! (Och för plånbokens skulle eftersom jag just nu också ska halvera min elförbrukning och det går åt mindre vatten och mindre vattenuppvärmning att tvätta penslarna så här istället för under rinnande vatten.)
Så här följer en guide från mig och Anza.
Du behöver
Ljummet vatten och två hinkar. Vilken behållare som helst som du har hemma går fint att använda för rengöringen, till exempel färghinken om färgen tagit slut. Ett smart sätt att använda färghinken på nytt och samla färgvattnet i och ta med till återvinningscentralen.
Så här gör du en penseltvätt – på rätt sätt
1. Skrapa av så mycket du kan
Skrapa av så mycket färg från penseln som möjligt, så att färgen kommer tillbaka till färgburken och kan användas nästa gång du ska måla.
2. Rengör penseln
Lägg penseln i en hink med ljummet vatten, sisådär 35 grader, i minst en halv minut. Använd 3 liter vatten för penslar upp till 50 mm och 5 liter upp till 100mm. Tryck penseln mot hinkens botten för att få ur färgen ordentligt.
Du kan också massera penseln lätt med fingrarna för att få den ren, men var försiktig så att du inte bryter borsten.
Avsluta med att skrapa av penselns borst mot kanten så att du får bort så mycket färg och färgat vatten som möjligt. Tänk på att penseln ska ligga i vattnet minst 30 sekunder.
3. Upprepa i rent vatten
Lägg sedan penseln i ytterligare en hink med rent vatten, cirka 3–5 liter och 35 grader. Upprepa föregående steg med att trycka penseln lätt mot hinkens kant.
Använd även händerna för att få ur färgen ur penselborsten. Gör detta i minst en halv minut. Det borde räcka gott!
4. Låt torka
Låt pensel torka helt med borsten neråt så att vattnet inte rinner i i borstens fäste. Då kan penseln bli förstörd.
Ofta finns en liten utåtstickande pigg på penseln, som är ett frånläggsstöd. Använd det för att hänga upp penseln på hinkens kant.
5. Ta hand om avfallsvattnet
So far är penseltvätt ganska smidigt på det här sättet. Nu gäller det att ta hand om det färgade vattnet på rätt sätt och här kan jag tänka mig att många tycker att det blir lite jobbigt. Då är det extra viktigt att påminna sig själv om varför det här momentet är så viktigt.
Plaster, metaller och andra farliga substanser från den färg du använder får inte hamna i ditt avlopp. Reningsverken kan inte rengöra de här substanserna vilket innebär att farliga ämnen kommer direkt ut i havet där de har en skadlig effekt på miljön. Det är därför det är så viktigt att både välja en så klimatsnäll färg som möjligt och ta vattnet från penselrengöringen till återvinningen.
Vattnet du tvättar penslarna i häller du över till en hink med lock och tar med till återvinningscentralen. Du märker hinken med ”penseltvätt” så att det tydligt framgår vad som är i.
För att göra penseltvätten lite smidigare behöver du förstås inte åka till återvinningscentralen varje gång du tvättar penslar utan kan låta allt vatten stå till du är kvar med hela målningsprojektet och då ta med allt vatten samtidigt som du slänger täckpapp, täckplast och tomma färgbehållare. Det är ju något du ändå ska göra och då blir det inte något extrajobb att även ta med vattnet från penselrengöringen.
Penseltvätt – jamen rollers då?
Har du använt en stor roller så slänger du den. När jag fick veta det här blev jag först lite förvånad, det kändes så onödigt. Men eftersom en stor roller tar upp så mycket färg krävs det stora volymer vatten för att få den ordentligt ren, därför är det mest hållbart att slänga din använda roller och köpa en ny till nästa projekt.
Mindre rollers som inte samlar lika mycket färg i sig brukar jag skrapa rena med en rollerskrapa och sen tvätta på samma sätt som penslarna.
Tips – Slipp penseltvätt mellan strykningarna
Tar du bara en paus i målandet behöver du inte tvätta penslarna mellan strykningarna utan det räcker fint att linda in penslarna i en plastpåse eller plastfolie eller om penseln har en medföljande tät behållare så kan du använda den.
Mer om att renovera husbil
1. Del 1: Vanlife here we come.
2. Del 2: Vårt nya vrålåk till husbil.
3. Del 3: Före: Så här ser husbilen ut innan renovering
4. Del 4: Heltäckningsmattan ryker – och vad som fanns under.
5. Del 5: 90-talet glömde att ta med sig det jag avskyr mest.
6. Del 6: Vad 90-talet glömde.
7. Del 7: Valet av färg – tålig, klimatsnäll och som fäster på folierad yta.
8. Del 8: Jakten på de små inredningsdetaljerna till husbilen.
Reklamsamarbete: Inlägget om penseltvätt på rätt sätt presenteras i samarbete med Anza.