Nu blir det kallare utomhus och det kräver mer eldning för de som värmer upp huset med en braskamin. Jag ser på min elförbrukning att det blir svårare och svårare att hålla nere kilowattimmarna, och det är ju utomhustemperaturen som ställer till det. Än har vi förvisso inte skruvat upp elementen vilket gör att även när inomhustemperaturen sjunker så går inte värmepannan igång och brassar lika mycket som den vanligtvis hade gjort den här tiden på året. Vi har också ett mekaniskt ventilationssystem där värmen i frånluften återvinns och värmer upp tilluften, men ju kallare det blir ute desto mer el går det ju åt för att värme upp tilluften i huset. Så nu gäller det att elda de dagar som blir kallast.
Förra veckan tipsade jag om en appstyrd braskamin som sköter eldningen i stort sett på egen hand och det enda som krävs av dig är att du lägger in ved när notisen plingar till i telefonen.
För oss som inte har en sådan drömmig kamin gäller det att lita på sin egen eldningskonst. Därför har jag tagit hjälp av kamintillverkaren Contura för att få en liten eldningskurs. Extra bra inför de närmsta veckorna när det nu väntas bli kallare ute och kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 samtidigt kopplas bort från elnätet nästa fredag vilket antagligen kommer att påverka elpriset uppåt.
Här är Conturas bästa tips på hur man eldar i en braskamin för maximal uppvärmningseffekt. Visste du till exempel att du inte ska tända elden med tidningspapper?
Förberedelserna – det här tänder du med
Tidningspapper må vara det du lärt dig att använda sedan barnsben, men allt var inte bättre förr. Det är ett som är säkert. Idag finns det alternativ som både brinner snabbare, längre och är bättre för klimatet och din hälsa.
Grilltändare med FSC-märkt träull
Ofta består grilltändare av kutterspån eller strimlat träull indränkt i paraffin. Men ett bättre alternativ är de mer miljövänliga grilltändare som är gjorda av FSC-certifierad biomassa och vegetabilisk olja.
Tändbriketter av FSC-märkt träspån
Det här är ungefär samma sak som ovanstående men i ett annat format. Små klossar av träspån och vegetabiliskt vax kommer att ge dig eld i kaminen snabbt och enkelt.
Näver och kottar
Näver är ett klassiskt bra tändmaterial som du plockar från fallna grenar och träd. Aldrig från träd som växer. Tallkottar som du plockat från marken och som du doppar i några lager stearin gör susen. Spara gärna dina ljusstumpar och smält i vattenbad på spisen, att doppa kottarna i. Grankottar innehåller lite mer vatten än tallkottar men funkar i stort sett lika bra.
Torrsprit och alkogel
Torrspirt är en sorts vit kaka som liknar vit choklad lite grann, som du bryter bitar av och använder när du ska tända en brasa. Torrsprit är helt enkelt samlingsnamnet på alkohol i fast form och en tablett av denna brinner längre än om spriten hade varit flytande. Tabletten brinner tillräckligt länge för att veden ska fatta eld. Du kan också dränka vinkorkar i alkogel, om du till exempel har kvar handsprit sedan pandemin. Bäst är såklart att använda så naturliga ingredienser som möjligt och det är kanske därför som all flytande form av tändmedel kallas för Stockholmsnäver i Norrland.
…och det här är sämre att tända med
Tidningspapper är inte någon hit, som jag nämnt. Det sotar igen kaminen, luckorna och lämnar kvar mycket aska. Ett tips är att spara nötskal, vaxet runt julosten, eller chips- och ostbågsresterna från fredagsmyset. Alla fyra brinner bra.
Kartong och matförpackningar ska du aldrig tända med. Det sotar också igen och lämnar kvar mycket aska. Har du däremot ett vaxat papper som varit inslagspappret till en köttbit eller ostbit från delidisken så kan du använda det.
Paraffin. Det är ju ett vanligt pyssel att hälla uppvärmd paraffin (finns i hobbybutiker) över äggkartonger och sedan använda det som tändmedel. Men eftersom paraffin framställs av fossila råvaror som olja är det istället bättre att använda stearin som framställs av animaliskt och vegetabiliskt fett. Det är ju också därför du ska köpa stearinljus, alltså fria från paraffin.
Dags för eld – tänd från toppen
Den som är gammal scout kanske tycker att jag svär i kyrkan om jag säger att du ska tända elden i toppen. Ja, du läste rätt. Enligt Naturvårdsverket är det bäst av flera anledningar. Genom att tända elden högt upp i brasan förbränns gaserna som förångas från veden istället för att spridas som föroreningar i luften. Elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträd. (Tänder du däremot en brasa utomhus gör du på samma sätt som scouterna alltid gjort, dvs tänder elden underifrån.)
Eldar du på rätt sätt minimerar du risken för att släppa ut hälsofarliga luftföroreningar – det gäller oavsett om du har en gammal eller modern braskamin. Ved är ett förnybart bränsle och orsakar långt färre klimatpåverkande utsläpp än fossila bränslen som till exempel från en oljepanna. Men eldar du på fel sätt sprids sot i omgivningen och till och med ända till Arktis. Sot som lägger sig på isarna gör att de smälter snabbare då det svarta lagret absorberar mer värme. Det är därför det är så otroligt viktigt att elda på rätt sätt och förhindra att sot sprids, men det är en enkel insats att elda på rätt sätt, som du alltså kan göra för att bidra till att begränsa klimatförändringarna.
Eldar du på det här smarta sättet är det dessutom bra rent ekonomiskt. Genom en effektiv brasa med hög verkningsgrad går det åt mindre ved. Och framför allt i år är ju vedkostnaden en viktig aspekt för många.
Så topptänder du brasan
1. Lägg ett par större vedklabbar underst i braskaminen och fyll på med ett gäng mindre ovanpå. Lägg på lite tändved och placera allt i en fyrkant med hörnen i kors så att det blir luft mellan varje lager.
2. Överst på din fyrkant lägger du tändmaterialet. Vilket tändmaterial du använder är upp till dig men här ovanför går jag genom ett gäng bra – och mindre bra – alternativ.
3. Tänd på högt upp i din fyrkantiga brasa och låt luckan vara öppen tills du fått ordentligt drag och de översta vedträna börjat brinna rejält. Låt elden brinna.
Med ett automatiskt upptändningsspjäll, som också kallas ASF (automatic start function), slipper du allt det. Den den här funktionen finns i Conturas alla kaminer och tillför extra förbränningsluft i början av eldningen och i takt med att braskaminen blir varm och elden tagit sig stängs spjället automatiskt. Du behöver med andra ord inte själv tänka på att varken öppna eller stänga några spjäll och du kan ha luckan stängd redan från början.
Justera lufttillströmningen
Anpassa spjället vartefter så att elden får tillräckligt med syre, men inte för mycket. Så maximerar du brinntiden och därmed tiden som kaminen kommer att avge värme.
När elden väl brinner och den gör så i maklig takt med rätt lufttillströmning och optimal verkningsgrad hade det ju varit toppen om mobilen hade kunnat plinga till och tala om när det var dags att lägga in en vedklabbe till. Såsom som det alltså funkar med den appstyrda kaminen.
Ett riktmärke för dig som själv behöver hålla koll. När flammorna försvunnit och glöden lyser röd är det dags att mata brasan med ny ved. Stapla nu veden i kors, med två vedträn i taget. Med ”Rädda glöden”-hjälpen, eller RBF (Refuelling boost function) som funktionen egentligen kallas och som finns på Conturas kaminer, öppnar du bara ett handtag och nytt syre kommer in underifrån i braskaminen. På så sätt får du fart på glöden och den nya veden tar snabbt eld.
Två vedträn brinner ungefär i en timme vid rätt lufttillströmningen. Det är på ett ungefär en bra eldningstakt för husets uppvärmning som du kan sträva efter.
Snabba rusande lågor eller stillsam eld?
Ja, vad är egentligen bäst för husets uppvärmning. Det är lätt att tro att ju livligare eld desto mer värme. Men vilket sätt som du ska elda på beror helt enkelt på i vilken takt du vill värma upp huset och hur länge du vill ha det varmt.
Kommer du till exempel till sommarstugan sent en fredagskväll och snabbt vill få upp temperaturen i huset gör du bäst i att låta lågorna brinna snabbt och mycket – då sprids värmen från kaminen snabbt ut i rummet. Då går det åt mycket ved som snabbt tar slut.
Vill du däremot behålla en skön temperatur i ett redan uppvärmt hus så är det effektivare att låta elden brinna långsamt. Då räcker veden längre och du kan elda länge, vilket gör att kaminen kommer att avge värme under längre tid.
Veden då?
Bra ved är viktigt. Grundregeln är att den alltid ska vara torr och ren – alltså inget skräp. Men ved är ett konststycke i sig. Hur stora ska vedklabbarna vara, hur ska den kapas, spjälkas, hur ska den torka och förvaras och hur länge. Mer om det i min och Conturas stora vedskola nästa vecka här på Hemmafixbloggen.
Mer om att sänka elförbrukningen
1. Ny följetong: ”Jakten på elen”.
2. Så ska vi halvera vår elförbrukning.
3. Så mycket sänker du din elräkning med vedeldning.
4. Så halverade vi elförbrukningen under oktobers första vecka.
5. 11 värmande eldstäder och svar på läsarnas frågor.
6. Vilken inomhustemperatur har ni?
7. 51 tips som sänker din elförbrukning.
8. Nu börjar soppsäsongen.
9. Allt du behöver veta om kaminer och installation.
10. Den appstyrda kaminen från framtiden är här.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Contura.
Källa: Contura, boken Elda från Max Ströms förlag och Naturvårdsverket.