I våras införde jag en ny sektion här på bloggen. Nämligen tema life hack. Ni vet de där smarta lösningarna som gör vardagen lite lättare men som kräver minimal insats. Temat är väldigt kul att göra eftersom jag numera hittar idéer lite överallt i min vardag. Och jag vet att många av er också gillar inläggen. 

Här kommer en sammanställning av 10 smarta life hacks. Kanske har ni missat någon under sommaren?

1. Hårklämma löser sladdkaoset
När sladdarna vid skrivbordet är en enda röra och så ska man ta med sig mobilladdaren när man går hemifrån och då behöver man dra ut just den ur hela röran. Lösningen? En hårklämma. Om sladdarna redan från början är sorterade med en sådan här klämma så slipper du oordningen och det är lätt att ta med sig. HÄR kan du läsa mer.

2. Kylskåpsmagneten hjälper dig hemmafixa
När jag snickrar och bygger hemma blir det ganska ofta rätt stökigt och dammigt av sågspån, borrflis och precis som med knappnålar när man syr så har småspik en tendens att sprida ut sig. Och är så tråkigt att plocka upp en och en med fingrarna innan man dammsuger upp resten av skräpet. Lösningen: En magnet. Limma fast en liten kylskåpsmagnet på hammarens skaft så blir det enkelt att städa upp när hemmafixet är klart. Spiken fastnar på magneten och resten av skräpet, såsom träspån går lätt att dammsuga upp utan att det fastnar spik i dammsugaren. HÄR kan du läsa mer.

3. Sleven som gör att vattnet inte kokar över
I nya lägenheten har vi en induktionshäll och det går ju så ruggigt fort att koka upp vatten i en kastrull på spisen. Och framför allt när man är van med en vanlig spis som är så mycket långsammare. Då är det lätt att glömma bort att det går fort och att hinna fram innan det kokar över. Och att koka pasta gör ju inte saken lättare. Då kokar det ju över hela tiden. Lösningen? En träslev. Lägg en träslev över kastrullen så ska du se att vattnet håller sig innanför kastrullens kanter. HÄR kan du läsa mer.

 4. Brödklämman lagar skorna
När jag bodde på Hawaii använde jag flip flops varenda dag och det gjorde nästan alla där. Därför såg man ofta flip flops som hade gått sönder längs gatan och stranden. På flera stränder blev tradtionen att alla flip flops som lämnades kvar hängdes upp i ett träd så att det såg ut som om sandalerna växte på trädet. När remmen på flip flops går sönder är det ju helt omöjligt att fortsätta gå i skon och det är hur störigt som helst. Lösningen: En klämma till en brödpåse.  HÄR kan du läsa mer.

5. Gummisnodden hjälper dig i målningen
Det här life hackset kommer väl till användning för oss hemmafixare, som ofta renoverar och målar. Problemet att man alltid drar av penseln mot färgburkens kant och så blir det kladdigt när man sen ska stänga burken. Lösningen? En gummisnodd. Fiffigt va? HÄR kan du läsa mer.

6. Fjäder förebygger trasiga sladdar
Der här vardagsproblemet tror jag att de flesta som någon gång haft en iphone kan känna igen sig i. Nämligen problemet med trasiga sladdar som blir brandfarliga. Lösningen? Spiralfjädern i en vanlig bläckpenna. HÄR kan du läsa mer.

7. Locktången stryker skjortan
Känner ni igen problemet med skrynkliga kläder på semestern? Du stryker kläderna innan du åker hemifrån och så packar du ner dem i väskan och väl på semester är kläderna lika skrynkliga när du packar upp dem som innan du åkte hemifrån. Lösningen: En plattång. Funkar klockrent. HÄR kan du läsa mer.

8. Med klädnypan slipper du använda hotellets tandborstmugg
När jag bor på hotell njuter jag ofta av fantastiskt fina boendet. Det är ofta snyggt inrett, rent och fräscht. Men jag har också bott på ganska så sunkiga hotell. Och jag tycker ofta att badrum är ganska så äckliga. Du har ingen aning om vem som har varit där innan dig och även om det ser rent ut så vet du egentligen inte om städaren använde samma trasa att torka av handfatet med som hen använde till toaletten. Eller vilken gäst som har gjort vad i handfatet oavsett vilken trasa som används. Och så kommer du dit och borstar tänderna och ska lägga i från dig tandborsten. Lägger du den på handfatskanten eller ställer du den i det där äckliga glaset som alla andra innan dig har ställt sina tandborstar i och som städaren snabbt sköljt ur. Lösningen för att slippa tandborstssnusket? Jo, en klädnya. Den tar minimalt med plats i resväskan och fungerar toppen som tandborstställ. HÄR kan du läsa mer.

9. Rensa blåbär tio gånger snabbare
Jag har alltid trott att man bara kan använda en sån där bärplockare med piggar till lingon och inte till blåbär eftersom blåbär är mjukare. Men för någon helg sedan testade jag och vi plockade en tiolitershink full av blåbär på bara dryga timmen. Det funkade perfekt. Nackdelen med en bärplockare är att det följer med mer löv än när man plockar varje blåbär för sig. Och det tar ju så himla lång tid att rensa när man kommer hem från skogen. Lösningen: Häll allt du plockat i diskhon och fyll hon med kallvatten. Blåbären sjunker efter en liten stund och löv, barr och grenar flyter upp till ytan. På så sätt är det enkelt att ta en sil och dra den på ytan och fånga upp allt rens. Minst tio gånger snabbare. HÄR kan du läsa mer.

10. Fixa mer förvaring – med en vaskrensare
Jag inser ju att det här ser ganska konstigt och kul ut. Men det finns en förklaring. När jag flyttade in i en ny lägenhet i våras så hade tvättstugan i huset bara en tumlare och ett torkskåp och eftersom jag skulle tvätta ungefär en månads tvätt så räckte tvättiden inte till för att jag skulle hinna få tvätten torr. Så jag var tvungen att ta upp en massa blöta kläder till lägenheten och hänga där. Jag hängde kläder över stolar, bord, soffan, soffbordet, bokhyllan, duschväggen, dörrhandtag. Men det räckte ju inte.
Lösningen: En vaskrensare att sätta fast på väggen var som helst i lägenheten. Så länge den är ren lämnar den inga märken på väggen. Den är lätt att ta ner när tvätten torkat och fungerar perfekt som tillfällig klädhängare. Lite beroende på vad du använt den till så kanske du inte ska göra det här, men så länge den är väl rengjord borde det inte vara några problem. HÄR kan du läsa mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *