Förra veckan sammanfattade jag mitt lilla experiment som pågått det senaste året. Nämligen att sänka familjens elförbruking, som vi lyckades göra med 35 procent. Med bara förhållandevis små investeringar och livsstilsförändringar i vardagen.
Under förra vintern såg vi till att elda i kaminen ganska mycket för att hålla nere förbrukningen. Då var ju elpriserna skyhöga och Sverige behövde köpa in mycket el från andra länder.
Den här vintern är landets elförsörjning inte lika pressad och priserna inte lika höga och därför har vi inte eldat riktigt lika mycket.
Under förra vintern fick jag frågor om eldning och hur man på bästa sätt kan elda för att vara så snäll mot klimatet som möjligt. Jag gjorde tillsammans med Contura en serie inlägg med tips och tricks. Eftersom jag ser att ni läsare hittar in till dessa inlägg även den här vintern misstänker jag att ni är många som antingen eldar i de kaminer ni redan har eller funderar på att installera en kamin hemma.
Därför har jag sammanställt den lilla eld- och kaminskola som jag gjorde. Här kan ni läsa alla delar.
1. Hur mycket kan du minska elförbrukningen med om du eldar?
7 000 kilowattimmar kan du spara under vinterhalvåret genom att värma upp huset med en kamin. I en normalstor villa med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar brukar man räkna på att uppvärmningen står för ungefär 70 procent av förbrukningen, det vill säga 14 000 kilowattimmar.
Om jag tänder en brasa när jag går upp på morgonen och en när jag kommer hem från jobbet och totalt eldar ungefär 14 kilo ved per dag så kommer det att ge ett energitillskott på 47 kWh per dygn. Lägger jag in lagom mängd ved åt gången, och inte brassar på, motsvarar 14 kilo ved ungefär 7 timmar eldning.
Eldar jag såhär under 150 dagar från oktober till mars ger det alltså ett energitillskott på 7000 kWh. Det motsvarar halva uppvärmningsförbrukningen i en normalstor villa. Här kan du lösa mer om hur vedeldning minskar din elförbrukning.
2. Vilken eldstad passar dig?
Att installera en vedeldad kamin hemma kostar en del, men det är en långsiktig investering som både kan sänka elräkningen i många, många år framöver, höja värdet på huset vid en eventuell försäljning – och dessutom skänka många stämningsfulla stunder för hela familjen.
Det här inlägget är för dig som funderar på att skaffa en kamin eller undrar vilken typ av eldstad som passar dig, vad du ska tänka på, vad alla regler säger och hur du kan gå tillväga. En guide inför kaminköp och installation helt enkelt.
3. Appstyrd, optimerad uppvärmning
Att elda på rätt sätt är viktigt ur värmeåtergivnings-synpunkt, men också för att röken inte ska störa ens grannar och för att inte påverka inomhusluften. Idag är den största felkällan till att elda på fel sätt inte kaminerna själva, såsom det var mer förr, utan vi själva. Numera är kaminer så säkra och välutvecklade, effektiva och rena att vedeldning ses som ett klimatsnällt uppvärmningsalternativ. Men den största felkällan är den som eldar, alltså vi. Vi eldar ganska ofta på fel sätt.
Därför har Contura utvecklat kaminen Contura Connect 556 som ska råda bot på det, genom att sköta sig själv, så gott som helt på egen hand. Ja, du måste såklart fylla på med ved, men via en app talar kaminen till och med om för dig när det är dags att göra det. Den nya tidens kamin är här, helt enkelt. Läs mer om appstyrda kaminer.
4. Olika kaminmodeller och viktiga funktioner att ha
Idag finns otroligt många vackra braskaminer, men det kan som sagt vara svårt att välja. I det här inlägget visar jag elva modeller som jag tycker mycket om.
Jag tar också hjälpa av Conturas kaminexpert Bo Nilsson för att svar på några viktiga frågor om smarta funktioner som den kamin bör ha idag, om du köper en ny. Bo har jobbat i kaminbranschen sedan 80-talet så det han inte kan om kaminer är inte värt att veta.
5. Så eldar du smartast
För oss som inte har en sådan drömmig appstyrd kamin som jag berättar om här ovan gäller det att lita på sin egen eldningskonst.
Här är Bo Nilsson och Conturas bästa tips på hur man eldar i en braskamin för maximal uppvärmningseffekt. Visste du till exempel att du inte ska tända elden med tidningspapper? Och att tallkottar gör susen…
6. Vilken ved är bäst?
Ved säljs ju på Blocket och Marketplace just nu så att det står härliga till och det är av blandad kvalitet.
För den som köper sin ved i dessa tider är det därför en bra idé att läsa in sig lite grann. För rätt ved kan göra stor skillnad för värmeavgivning. Här har jag samlat viktig vedkunskap.
Mer om att sänka elförbrukningen
Här kan ni läsa alla inlägg i serien ”Jakten på elen”.
1. Ny följetong: ”Jakten på elen”.
2. Så ska vi halvera vår elförbrukning.
3. Så mycket sänker du din elräkning med vedeldning.
4. Så halverade vi elförbrukningen under oktobers första vecka.
5. 11 värmande eldstäder och svar på läsarnas frågor.
6. Vilken inomhustemperatur har ni?
7. 51 tips som sänker din elförbrukning.
8. Nu börjar soppsäsongen.
9. Allt du behöver veta om kaminer och installation.
10. Den appstyrda kaminen från framtiden är här.
11. Så eldar du smartast för bäst uppvärmning.
12. Stora vedskolan – torka, förvara och elda.
13. Vår elförbrukning i december.
14. Vår elförbrukning i januari.
15. Vår elförbrukning i februari.
16. Vår elförbrukning i mars.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Contura.
Besserwisserkommentar: Det är grankottar i hinken på bilden när du pratar om tallkottar. Bara så du vet…. Båda går att tända med och ännu bättre om man doppar dem i stearin som blivit över i stump-staken. Vet ej om det tipset var med i boken som du refererade till.