Snart, snart dags för semester. Som jag längtar. Jag längtar efter att sitta i vår nya trädgård och äta hemlagad glass i solskenet. I samarbete med Wilfa har jag testat glassmaskinen Vanilje XL och lagat glass med 4 olika smaker och ingredienser.
Att komponera sin egen glass är himmelriket. För mig för det tankarna till tiden då jag bodde på Hawaii. Där fanns ett glasställe där man över disk pekade på en massa goda saker som de sedan rörde ner i glass. Det kunde vara Oreos, gelebjörnar, äppelskivor, bitar av snickers eller massor av olika såser och strössel. Det blev alltid magiskt gott och är nog det i matväg som jag saknar allra mest från Hawaii. Men med en glassmaskin kan jag ju sätta ihop vilka smaker som helst här hemma och bestämma själv precis hur mycket det ska vara av varje ingrediens. Galet gott. Och enklare och smidigare än jag trodde att göra allt i maskinen.
Inspiration från Grythyttan: Västerbottenostglass med hjortron
Den första glassen fick jag nys om för kanske tio år sedan när jag på en mat- och vinmässa träffade kockar från Grythyttan som berättade att man kunde göra Västerbottenostglass och servera ett hjortronvin från Grythyttan till. Jag skippar gärna vinet men serverar glassen ihop med lite rippel av hjortronsylt.
Ingredienser
100 g Västerbottenost
3 äggulor
1 dl socker
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggvitor
Så gör du
Riv Västerbottenosten grovt. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa grädde med vaniljsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda osten med de ihopvispade ägggulorna och vispgrädden. Vänd till sist ner äggvitorna. Häll i smeten i glassmaskinen och sätt igång. Följ instruktionerna som följer med glassmaskinen. Servera med en liten kvist färsk basilika.
Ett fräschare alternativ: Blåbärsglass på yoghurt med ingefära och maräng
Den här glassen upplevs som lite lättare och fräschare, även om även den ändå innehåller grädde. Jag brukar göra blåbärspaj med ingefära och älskar den kombinationen, så jag tänkte att det säkert skulle vara gott även i glass. Och det var det.
Ingredienser
4 dl turkisk eller grekisk yoghurt
0.75 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl frysta blåbär
cirka 2 msk florsocker
riven ingefära efter egen smak.
Så gör du
Blanda yoghurt och grädde i en bunke. Tillsätt vaniljpulver, blåbär och smaka av med ingefära. Rör om väl (det gör inget om blåbären går sönder). Smaka av med florsocker. Häll i smeten i glassmaskinen och följ instruktionerna. Servera gärna med ett gäng små maränger.
Minnen från mormor: Polkagrisglass med mynta
När jag var liten hade mormor och morfar alltid ett godisbord i vardagsrummet. Det var fullt av godis, frukt och snacks som man kunde småäta från när man var på besök. Drömmen för oss barnbarn. På det här godisbordet fanns alltid en liten kristallskål med polkagrisar som var mormors egen favorit. Den här glassen är tillägnad henne.
Ingredienser
3 dl vispgrädden
4 ägg
1 dl strösocker
90 g polkagrisar
1 msk vaniljsocker
Så gör du
Krossa polkagrisarna genom att lägga dem i en plastpåse och banka på påsen med en hammare. Dela äggen och vispa gulor och socker. Blanda ner polkakrosset. Vispa grädden separat. När det blir spår i grädden om du drar ett finger i den så är den klar. Häll grädden i äggblandningen och häll sedan hela smeten i glassmaskinen och följ instruktionerna som följer med glassmaskinen.
Drömmen om Toscana: Citronsorbet med lemon curd rippel och färsk timjan
Den här glassen för tankarna till Toscana där hela min familj hyrde ett hus förra sommaren. Citron och timjan använde vi mycket i matlagningen under den veckan. Nu har jag uppdaterat den gamla klassikern citronsorbet med rippel av lemon curd och färsk, blommande, timjan.
Ingredienser
3 citroner
5 dl vatten
3 dl strösocker
lemon curd efter egen smak
några kvistar färsk timjan
Så gör du
Skrubba en av citronerna och skala den med potatisskalare. Lägg skalet i en kastrull tillsammans med vatten och socker och låt koka i ungefär 10 minuter. Låt svalna. Pressa saften ur alla citronerna och tillsätt den lite i taget, det får inte bli för surt. Smaka av. Kör den kalla massan i glassmaskin och följ instruktionerna som följer med glassmaskinen. När glassen börjar få glasskonsistens så smakar du av med lemon curd och timjan efter egen smak.
Fler recept till sommarsemestern
1. Frozen passionsfrukt- och limecheesecake.
2. Bästa frukostbrödet.
3. Våfflor med sex olika toppings.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras tillsammans med Wilfa.