För ett par veckor sedan firade vi mammas födelsedag. Och middagen som mamma och min bror Thomas lagade användes en massa äggula och äggvitan blev över. Trots att det vankades snittar, varmrätt och prinsesstårta satte jag igång med ännu ett matlagningsprojekt för att ta tillvara på äggvitorna. Och varmrätten fick vänta lite till jag blev klar.
Projektet var nämligen chokladmaränger, vilket jag aldrig gjort förut, eller i alla fall inte i vattenbad. Men jag måste nog säga att jag aldrig lyckats så bra med maränger överhuvudtaget som just den kvällen. De blev höga, fluffiga och exakt lagom geggiga och sega i mitten.
Thomas påpekade lite fint att det nog bara var röta, och jag svarade lite kaxigt ”såklart inte”.
Psst, jag behöver kanske inte berätta för honom att de blev jätteplatta när jag gjorde en ny laddning en vecka efter. Då gjorde jag marängerna med mintchoklad som jag smälte och hällde i. Supergoda men platta. Ikväll kanske det är dags för ett nytt försök. Vi ska nämligen hem till Thomas och jag ska stå för efterrätten.
Här är ett supersmarrigt recept på chokladmaränger. Trevlig helg!
Du behöver
7 ekologiska äggvitor, 5,25 dl strösocker, en skvätt chokladsås för glass.
Så gör du
1. Sätt ugnen på 130 grader, varmluft.
2. Blanda äggvita och strösocker i en rostfri bunke.
3. Sänk ned bunken i vattenbad och värm marängen till 60-65 grader under konstant vispning, kontrollera temperaturen med hjälp av en stektermometer.
4. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat. Stanna inte vispen förrän det är färdigt, då finns risk att marängen sjunker ihop!
5. Släng ner lite chokladsås i marängsmeten.
6. Klicka ut marängen med hjälp av två skedar på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda dem i ugnen i 45-55 minuter, marängerna ska vara sega lite i mitten.