För nio år sedan var jag i New York och steg in på en bank och bad om att få ut 200 dollar i pennies. På varje dollar går det 100 cent och ett encentsmynt kallas för penny.
Personalen på banken undrade förstås vad jag som turist skulle ha tvåtusen mynt till. Det undrade även tullen på flygplatsen på vägen hem och incheckningspersonalen som undrade varför väskan var så tung. För mynten skulle inte användas under resan utan ligga på golvet hemma i hallen.
Ett par år tidigare hade jag sett ett kopparmyntsgolv under en av mina reportageresor i USA och tänkte att sådär skulle jag göra hemma i hallen i min första egna bostadsrätt. När vi la nytt trägolv sågade hantverkarna ur trägolvet för en ruta om cirka 1,5 och 1 meter innanför dörren där jag planerade att ha ett myntgolv.
Golvet jag hade sett i USA hade någon typ av tjockt genomskinligt lack som jag också tänkte använda på mitt golv hemma i Sverige. Men väl hemma stöttre jag på patrull.
Inget byggvaruhus, ingen hobbybutik och ingen hantverkare kände till en produkt som jag skulle kunna hälla på som ett hårt lack ovanpå mynten på golvet. Ett resin fanns helt enkelt inte på den svenska marknaden då. Jag minns att jag var i kontakt med amerikanska producenter för att importera och börja sälja här. Med facit i hand kanske det hade varit en bra affärsidé, men det var för storskaligt för mig och mitt bolag då.
Mynten hamnade därför i någon flyttlåda i källaren och hallgolvet var i ofärdigt skick när vi sålde lägenheten ett par år senare. Mynten har hängt med i två flyttar sedan dess. För drygt ett år sedan var jag nere hos Panduros huvudkontor och fick då höra om en ny produkt – och det var precis det resinet jag väntade på. De hade äntligen upptäckt produkten, sett potentialen och tagit det till Sverige.
Nu har jag ju för länge sedan flyttat ifrån det ursågade hålet i trägolvet i min första egna lägenhet men eftersom mynten finns kvar så är det dags för ett projekt med dem och Panduros resin.
Det ska bli ett soffbord. Mitt soffbord behöver sig en omgjörning av något slag. Det är köpt begagnat och hade redan när jag köpte det flera repor och märken i färgen men var fullt fungerande i övrigt. Därför kommer det att bli toppenfint med ett nytt ytskikt.
Tekniken är samma som om du skulle lägga det på golvet i ett stort projekt, på en bricka i ett lite pysselprojekt eller använda torkade växter istället för mynt i ett annat hemmafix.
Vill du göra ett resinprojekt följer här en beskrivning.
Du behöver
Bord, limpistol med smältlim, mynt, resin, hink eller kärl att blanda med, pinne eller liknande att röra med, skyddshandskar, vattenpass.
Så gör du
1. Limma fast mynten på bordsskivan. Jag testade först att limma med superlim för metall men superlimmet fäste inte på mynten så smältlim och limpistol visade sig vara allra bäst.
Jag använder mig av en batteridriven, sladdlös limpistol som är fantastiskt smidig.
Egentligen är jag inget fan av limpistoler eftersom jag tycker att det ofta blir lite för klumpigt att jobba med ett verktyg som sitter fast med sladd, men den här sladdfria modellen var över förväntan. Den blir precis lika varm som en eldriven men alltså med större rörlighet.
Trots att jag hämtade ut mynten från banken i USA och de låg maskinellt förpackade i myntrör så fick jag också med två kanadensiska cent med vackra lönnlöv och en silvrig dime, alltså en tiocentare. Alla dessa tre fick ligga på bordskivan som roliga detaljer.
2. Ta bort eventuella limtrådar som ligger löst. Det blir ju ofta lite som spindelnät från limpistoler och smältlim. Ta bort så mycket som går.
3. Ta på dig plasthandskar och säkerställ att du håller till på en plats med bra ventilation. Häll i resinets A-komponent i en hink och tillsätt komponent B. Var noga med att skrapa ur allt innehåll ur burkarna. Det är viktigt att det blir exakt de proportioner som finns i burkarna för att resinet ska kunna härda. Rör om försiktigt med en blompinne, rundstav eller liknande. Rör om noga, även i botten och längs kanterna i två minuter och låt sedan resinet stå och vila i fem minuter.
4. Placera bordsskivan på ett plant underlag och kontrollera att det är helt rakt med ett vattenpass. Det är väldigt noga att det är helt rakt eftersom resinet är flytande och du vill ha ett helt jämt vågrätt resultat och du kommer inte kunna vicka på bordsskivan i efterhand.
5. Häll resinet försiktigt över mynten.
Resinet är väldigt rinnigt, så var försiktig och förflytta gärna hinken jämt över hela bordsskivan så att resinet kan flyta ut av sig själv över hela ytan.
6. Låt torka och härda. Instruktionerna anger 24 timmar som torktid och sju dagar till det är genomhärdat.
Lite beroende på hur tjockt du lägger det och vilken temperatur det är i rummet så kan tiderna variera. Jag väntade till exempel 9 dagar innan jag med säkerhet vågade ställa något på bordsskivan.
Jag studerade oändliga youtube-filmer med resinprojekt innan jag satte igång med mitt projekt och i alla filmer verkade det så otroligt krångligt och viktigt att göra precis allt millimeter-rätt. Ni som känner mig här på bloggen vet att det inte riktigt är min melodi.
Jag gillar ju hemmafix där man inte BEHÖVER vara proffs för att lyckas. Jag vill ju kunna inspirera till att våga prova något nytt, ta tag i sitt hemmafix och lyckas få ett fint resultat trots att man inte är proffs. Så det var med lite skepsis jag tog mig att det här projektet, måste jag erkänna. Jag hade bunkrat upp med en gasbrännare (ni vet en sån där creme brule-brännare) för att kunna värma bort luftbubblor och var beredd på en hel del svett, stön och svordommar.
Men vet ni, från att jag började blanda ihop resinets två komponenter till att det var färdiguthällt på bordskivan tog det inte mer än max 20 minuter och inte en enda spilld droppe. Och gasbrännaren behövdes aldrig. Direkt när resinet var uthällt såg jag att det knappt var några bubblor alls, och morgonen efter var alla bubblor borta. Det jobbigaste i det här projektet var ju alltså att vänta. Och att inte röra, pilla och känna medan resinet torkade.
Jag kan ju säga att dörren till rummet där bordsskivan låg på tork fick vara stängd så att inte några nyfikna barnfingrar skulle komma i vägen.
Nu när jag vet hur enkelt det var och jag har mer än hälften av kopparmynten kvar så kanske jag ska våga mig på ett golvprojekt här hemma. Trägolvet precis innanför ytterdörren är bra slitet från grus, skor och sand, så att ta ur trägolvet på en liten yta där vore ju väldigt smart – och kul. Det skulle liksom bli som ett litet minne från min och mannens första gemensamma egna lägenhet och från vårt första renoveringsobjekt tillsammans.
Fler hemmafix
1. Så bygger du en 75 cm rund kruka av dekorationsbetong.
2. Från trist furubyrå till drömmig sagohörna.
3. Pimpa din minibyrå med färg och rotting.
4. Bygg din egen miniatyrvärd eller nissevärld till uteplatsen.
5. Så målar du rotting med ett hållbart resultat.
6. Så målar du om en pinnsoffa.
Reklam: Inlägget presenteras i samarbete med Panduro.