1-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa

Koppar har ju varit en stor trend länge nu och fortfarande kan man se att inredningsbutikerna släpper helt nya produkter med koppar, både av det riktiga materialet och produkter med en fejkad look.

Den här lampan gjorde jag för ett bra tag sedan men har helt enkelt glömt bort att visa er. Här nedan har du instruktionen och steg för steg-bilder.

Men innan du sätter igång så kanske du är sugen på mer DIY och hemmafix med koppar.
1. Bygg ditt eget bord av koppar och marmor.
2. 7 snygga projekt att göra själv av koppar.
3. Gör din egen tvättkorg av kopparrör.
4. 3 roliga hemmafix att göra själv av koppar.

Så här gör du skrivbordslampan

Detta behövs: Kopparrör, 1 st 90-graders kopparböj, 9 st kopparsvep, 7 st sexkantsbultar, 7 st vingmuttrar, 5 st muttrar, 3 st låsbrickor, 1 st tving, epoxylim, zinkkruka som lampskärm, metallborr 6 mm, hammare, lampsladd med sockel och stickkontakt och en glödlampa.

3-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa-pyssel

Så gör du:
1.
Kapa kopparrören i önskade längder med en röravskärare. Du bestämmer själv hur stor du vill ha din lampa. Vi kapade rören i följande längder: 12 cm, 20 cm, 30 cm, 20 cm.
1-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa-pyssel

2. Banka ihop ändarna på de två rören som du planerar att ha i mitten av din lampa. Tänk på att platta till dem åt samma håll. Banka ihop ändarna på ena sidan av de två andra rören.

2-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa-pyssel

3. Borra ett 6 mm stort hål i de tillplattade ändarna.

3-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa-pyssel-diy

4. Nu är detta dags att bygga ihop lampan och skruva ihop lampans ledade delar. Börja nerifrån med den första ledade böjen och fortsätt uppåt. Placera sladden i ett kopparsvep och bygg ihop kopparrörens ändar i följande ordning: Sexkantsbult, kopparrör, låsbricka, kopparrör, mutter, kopparsvep och vingmutter. Gör likadant vid lampans första tre böjar från botten sett.

4-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa-pyssel-diy

5-4-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa-pyssel-diy

5. Vid de två sista sladdfästena högst upp på lampfoten, innan lampskärmen, behöver du använda dubbla kopparsvep. Börja med att göra den första, högst upp på lampfoten. Använd två kopparsvep, en runt röret och en som du placerar sladden i. Fäst ihop dessa med en sexkantsbult, en mutter och en vingmutter med muttern mellan de båda kopparsvepen. Se bild under punkt 8.

6. Limma med epoxylim och trä på en kopparböj på det som ska bli slutet på lampfoten innan lampskärmen. Se till att den limmas på rakt.

6-4-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa-pyssel-diy

7. Medan limmet torkar knyter du en knut på sladden efter det näst sista sladdfästet så att lampsladden hänger kvar på önskad höjd.

74-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa-pyssel-diy

8. När limmet har torkat är det dags för att göra lampans sista sladdfäste, med hjälp av två kopparsvep som fästs i varandra. Använd två kopparsvep, en runt röret som du precis limmat fast och en som du placerar sladden i. Fäst ihop dessa med en sexkantsbult, en mutter och en vingmutter med muttern mellan de båda kopparsvepen.

5-4-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa-pyssel-diy-

9. Gör hål i mitten av zinkkrukans botten och fäst den i lampsockeln. För att göra hål i krukan kan du borra många hål med en mindre borr som tillsammans blir ett stort.

9-4-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa-pyssel-diy

10. Nu är det dags att göra lampans bordsfäste. Borra två hål i tvingen som ska klämmas fast i bordsskivan. Fäst två kopparsvep i varsin ände av lampfotens nedre kopparrör och skruva fast det i tvingen med hjälp av två sexkantsbultar och två vingmuttrar.

10-4-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa-pyssel-diy

11-4-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa-pyssel-diy

Tips: Med liknande teknik kan du göra en golvlampa till läshörnan eller varför inte en väggfast sänglampa? Tänk bara på att om du gör en golvlampa kan du behöva en tjockare dimension på kopparrören så att den står stadigt.

2-detalj-koppar-hemmafix-monica-karlstein-lampa-pyssel
Inköpsställen: Tapeten kommer från Mr Perswall, övrigt från Clas Ohlson och Ikea. 
Foto: Angelica Söderberg.

4 kommentarer

///////////////
 1. Pia

  Vilket superkul projekt. Men jag undrar lite. Är det inte bättre att ha kopparrören närmast mot vingmuttern? Så att man kan lättare ändra vinkeln på lampan om det skulle behövas?
  Alltså från din: “Sexkantsbult, kopparrör, låsbricka, kopparrör, mutter, kopparsvep och vingmutter” istället göra Sexkantsbult, kopparsvep, mutter, kopparrör, låsbricka, kopparrör och vingmutter?

  1. hemmafix

   Hej Pia, åh det minns jag inte. Det är möjligt att det kanske skulle kunna funka bättre. Pröva dig fram och se vad du tycker funkar bäst. Lycka till. 🙂

 2. Liselott

  Hej! SÅ snyggt! Måste fråga varifrån tapeten bakom kommer? Eller är det målat? Mvh Liselott

  1. hemmafix

   Det är en betongtapet från Mr Perswall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *