Drömmer du om ett matbord med perfekta slitningar. Har du scannat marknaden men inte hittat den perfekta storleken för ditt hem?
För ganska många år sedan byggde jag det här matbordet och sedan dess får jag varje månad många frågor om det, hur jag gjorde, vilken behandling jag använde. Även så här många år efteråt är det varje år ett av de mest lästa inläggen här på Hemmafixbloggen.
Här ger jag dig tipsen du behöver för att bygga ditt alldeles egna drömbord till köket.
1. Välj storlek med omsorg
Hur stort ditt matbord kan vara beror på var det ska stå och hur mycket fri yta som finns runt omkring. Du behöver också fundera på hur många som ska få plats vid det. Vanligtvis brukar man räkna att du behöver ungefär 60×35 centimeter per person för att få plats med tallrik, glas och bestick. Lägg också till lite grann för att få plats med uppläggningsfat, ljusstakar med mera. Ett rektangulärt bord för fyra personer behöver då alltså vara cirka 70–90 centimeter djupt och 120–150 centimeter brett. Höjden på ett matbord bör vara 72-75 cm. Den fria höjden från golvet bör minst vara 63 centimeter för att det ska bli bekvämt att sitta.
Har du gott om plats är det alltid trevligt med ett väl tilltaget matbord så att man kanske kan äta vid ena halvan av bordet och låta barnens målarböcker eller sin egen dator stå kvar på den andra halvan. En vas med en blombukett eller en krukväxt kan i så fall skärma av bordets olika funktionsytor lite grann.
2. Tänk på konstruktionen
Ett vanligt sätt att bygga rustika matbord är att använda tjockare reglar från byggvaruhuset. Det är ett bra sätt, tänk bara på att reglarna kan behöva torkas en tid inomhus så att de inte kroknar eller spricker med tiden när du väl byggt ihop dem. Då kan springor lätt bli för stora och samla smuts och smulor och det blir svårt att hålla rent.
Tänk också på att ditt bord behöver förstärkning undertill i ändarna. Det är också i den förstärkningen som benen fästs. Ett långt bord behöver också någon typ av förstärkning vid en eller flera punkter på mitten, undertill för att bli stadigt. Det kan vara en tvärgående regel eller en träskiva av något slag som bordskivan fästs i.
Ett enkelt sätt att bygga ditt eget matbord är genom att utgå från ett bord du redan har och återanvända själva stommen och benen och bara bygga en ny bordskiva.
3. Välj välsvarvade ben
Vill du inte bygga dina egna bordsben finns det många fina att köpa färdiga. Då kan du istället lägga allt krut på bordsskivan.
Tänk bara på att välja ben med en bra höjd som passar de stolar du har tänkt att använda ihop med bordet.
4. Fixa snygga slitningar
Ett rustikt matbord får sin charm genom slitningar och skavanker som uppstår av vardagligt användande med tiden och ditt bord kommer att bli finare ju mer du använder det. Räds därför inte när barnen slamrar med besticken eller du själv spiller rödvin. Det ger en fin patina. Vill du fuska lite grann och påskynda den slitna looken så är tipset att på ett bord av trä banka med en hammare eller lägga en kedja eller kätting mellan två två av bordets plankor och tillsätta tryck på något sätt. Då kommer plankorna att få gropar och märken som ger en lite råare känsla.
På en bordsskiva av metall kan du repa ytan lätt med ett sandpapper för att liksom trolla fram lite mer patina.
Vill du inte snickra ihop din egen bordskiva av plankor och reglar kan du återbruka en gammal dörr, en skärmvägg eller spaljé som bord och bara sätta ben på. Enklare än så kan det nästan inte bli.
5. Skydda med rätt behandling
Matbord ska stå pall mot fläckar av mat och dryck och gå lätt att torka av och göra rent. Även om fläckar ger en fin patina kan det vara bra med någon typ av skyddande behandling som gör att bordet håller längre och blir lättare att rengöra.
Bets ger ofta en naturlig, rustik känsla och är lätt att stryka på. Det finns som vattenbaserat eller lackbaserat och i många olika kulörer. Bets går in i träet och är därför tåligare mot stötar och repor än färg som lätt flagnar.