Nu har oktobers statistik över vår förbrukning äntligen kommit och redovisats på mitt användarkonto. Så intressant det ska bli att grotta ner sig i detta och se hur vi ligger till och utifrån det lista ut vad vi kan göra bättre.
I just det momentet att lista ut vad vi kan göra mer för att minska vår förbrukning och faktiskt lokalisera vilka grejer här hemma som slukar olika mycket el har jag tagit hjälp av en riktigt smart elmätare. Mer om den strax.
Det pratas ju mycket i media om vad man kan göra för att minska sin förbrukning och tipsen är både bra och dåliga, eller ger snarare stor eller minimal effekt. Att dra ut en mobilsladd ur kontakten efter laddning gör inte särskilt stor skillnad, men att byta till led-lampor nu under det mörka halvåret gör till exempel större skillnad än man tror. Led-lampor förbrukar nämligen bara cirka en femtedel av vad halogenlampor gör. Det gäller helt enkelt att lokalisera de värsta elbovarna och hantera dem så bra som möjligt.
Men först, låt oss titta på statistiken och se hur vi ligger till. Vi börjar med förbrukningen för oktober månad under 2020 och 2021 för att se hur vår normala förbrukning sett ut tidigare år.
Så hur ser oktober 2022 ut då?
Statistiken här ovanför redovisas lite annorlunda, eftersom jag i slutet av oktober bytte elbolag och därför redovisas perioden 1 oktober till 25 oktober från ett elbolag och 25 oktober till 31 oktober från ett annat elbolag. Men slår jag samman all förbrukning från de två perioderna och de två elbolagen så blir den totala förbrukningen för oktober 2022 (494+180 kWh=) 674 kWh och jag ser också att de dagar som vi förbrukat mest el är i slutet av månaden. Det stämmer också bra ihop med mitt husbilsprojekt där jag just dessa dagar hade ett elelement dygnet runt igång för att kunna jobba i husbilen.
674 kWh är en rejäl sänkning av familjens elförbrukning. Till och med lägre än hälften av tidigare års förbrukning, för att vara lite mer exakt.
Så hur har vi gjort?
Jo, främst beror skillnaden på att vi dragit ner värmen i huset ett par grader och helt enkelt medvetet ställt in pannan lite smartare. Än har vi heller inte dragit upp elementen utan gillat läget i att ha ett par grader kallare. När det varit under 19 grader har vi dragit igång en brasa. Men vi vet ju att vi snart behöver höja elementen…
Vi har också kunnat sänka förbrukningen genom att vi eldat i kaminen för att värma upp vårt duschvatten, ibland inför att vi ska duscha eller barnen ska bada. Just varmvattenberedaren funderar jag lite över – hur mycket el drar den egentligen? Och kaffebryggaren som står på hela dagarna under helgerna – hur mycket slukar den en helg till exempel?
Jag går också loss med en elmätare här hemma för att hitta de saker som förbrukar mest el. På skrivbordet i den här bilden ser ni en förgreningsdosa, men det är inte vilken förgreningsdosa som helst.
Förutom att den kan stänga av alla elprylar samtidigt med en knapptryckning och alltså gör att jag lättare kan stänga av flera prylar samtidigt både genom en knapp på förgreningsdosan men också via mobilen, så går elförbrukningen också att läsa av i Ledvance app i mobilen. På så sätt kan jag se hur till exempel se hur mycket el jag förbrukar om jag jobbar hemma här en dag och har lampa, dator, telefon och skrivare igång. Eller om jag kopplar in den på diskbänken och trackar kaffebryggaren, vattenkokaren, stavmixen och micron under en dag. Och vill du mäta hur mycket el som varje maskin du kopplar in drar? Ja, det kan du såklart också läsa av i appen.
Jag kan lova dig att du blir lite smått tokig av att gå runt i huset och mäta det ena efter det andra. Men det är lärorikt och gör det enklare för dig att veta var det är värt att anstränga dig lite extra i jakten på elförbrukningen. Och allt som gör livet i dessa tider lite smidigare gillar man ju, eller hur.
Kanske kan det här bli en smart julklapp till en medveten vän. I nuläget finns förgreningsdosan med inbygd elmätare att köpa hos Bauhaus.
Mer om att sänka elförbrukningen
1. Ny följetong: ”Jakten på elen”.
2. Så ska vi halvera vår elförbrukning.
3. Så mycket sänker du din elräkning med vedeldning.
4. Så halverade vi elförbrukningen under oktobers första vecka.
5. 11 värmande eldstäder och svar på läsarnas frågor.
6. Vilken inomhustemperatur har ni?
7. 51 tips som sänker din elförbrukning.
8. Nu börjar soppsäsongen.
9. Allt du behöver veta om vedeldning och kaminer.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras i samarbete med Ledvance.