Odla ditt eget syra – tre växter som rensar luften

Växter är inte enbart dekorativa, de kan även vara bra för hälsan. Faktum är att i takt med en ökad miljömedvetenhet och hälsofokus ökar även efterfrågan på syregivande, luftrenande och gröna växter. Vissa gröna krukväxter har bättre luftrenande egenskaper än andra och bidrar till att minska halten koldioxid i luften.

Här är tre växter som renar din luft.

fredskalla

Fredskalla

Fredskallan är en klassisk grönväxt med härliga vita blommor som inte bara är trevlig att titta på, det är också en av de allra mest effektiva växterna när det gäller att rena inomhusluft. Utöver att plocka upp koldioxid så bidrar den till att dra åt sig andra ämnen i luften, sådant som exempelvis kommer från lim i våra möbler eller lösningsmedel av olika slag. Robust, blommande grön växt med rikligt med kraftigt gröna och skinande lansettformade blad.

Paradisträd

Paradisträd

Läcker och kompakt suckulent växt med tjocka, blanka och runda gröna blad. Ett annat namn är ”penningträd”, då bladen ser ut om mynt. Paradisträdet är en tålig växt som är både lättskött och har positiv inverkan på luften i rummet där den befinner sig. Ett paradisträd har hårda tåliga blad med mycket vätska i, vilket skyddar den mot uttorkning.

Bergpalm

Bergpalm

En annan traditionell växt som fått en pånyttfödelse och som kan bidra till ett fräschare inomhusklimat. Kombineras gärna med fördel med en bra växtbelysning som låter den hålla sig fin även under årets mörkare månader när inte tillräckligt med ljust skiner in genom fönstret. Liten, elegant och skulptural palm med kort stam och många skott. Den har parbladiga mörkgröna blad på långa stjälkar.

En annan tålig växt är svärmorstunga som klarar av det mesta och har stora iögonfallande blad.

Luftrenande växter
Hur sköter jag mina luftrenande växter?

Utöver ljus och vatten så kommer dina grönväxter att behöva växtnäring om du vill hålla dem fina och friska så länge som möjligt. Antingen flytande näring, eller näringspinnar som du helt enkelt stoppar ner i krukan för att på så sätt få dem att dra åt sig den näring de behöver under en längre period.

Sugen på mer inspiration kring växter i hemmet?

1. 5 trendiga växter just nu.
2. 5 växter som aldrig dör – hur ogröna fingrar du än har.
3. 5 växter som tål stark sol. 

Källa: Plantagen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *