Idag ska vi prata belysning här på Hemmafixbloggen. Av tre anledningar. Den ena är för att det bara blir mörkare och mörkare utanför fönstret och vi behöver mer ljus hemma. Den andra, för att belysning och lampor är lite av ett favorittema för mig men just nu har jag knappt några alls hemma. Den tredje, för att belysningsvärlden har genomgått en spännande förändring och utveckling de senaste åren som jag tror att de flesta inte har en susning om.
Ni som har hängt med länge här på bloggen vet att jag har haft massor av lampprojekt för mig. En del av de jag visar här idag känner ni säkert igen. Och för er som är nya här, välkomna hit! Ni ska få se ett helt gäng av mina favoriter här idag. Så bered er på ett lååångt inlägg.
Vi ska inte främst prata armaturer utan egentligen fokusera på själva ljuskällan, sedan matchar jag ihop ljuskällorna med ett par DIY-favoriter till armaturer som jag byggt själv. För ett tag sedan när jag besökte företaget Ledvance, som de flesta förknippar med glödlampor, fick jag se alla de ljuskällor som nyligen har utvecklats. De kallas inte längre glödlampor, eftersom de inte längre har några glödtrådar. Under mitt besök hos Ledvance öppnades en helt ny värd – en glödlampa är inte längre bara en glödlampa, ifall ni trodde det.
Ljuskällorna som nu finns att köpa i butik lyser inte bara upp utan har flera smarta funktioner som gör både det ena och det andra. Låt mig komma tillbaka till det snart. Men först låt mig ta det från början.
Den vanliga glödlampan har stegvis fasats ut enligt EU:s direktiv och kanske gjorde du precis som jag – bunkrade upp med ett stort lager därför att alternativet som fanns då var ljuskällor med ett blåvitt, kallt sken som tog en kvart att tända upp till full styrka. Känner du igen dig?
Då ska du läsa extra noga nu. Utvecklingen har gått framåt med hjälp av ny teknik. Det som vi i dag kallar ljuskällor har vuxit till sig och mognat till fullfjädrade superlampor med nästintill små hjärnor inbyggda. Låt mig lyfta några smarta exempel som i alla fall jag kommer att ha stor användning av hemma från och med nu.
Det finns två typer av ljuskällor på marknaden idag: Led och halogen. Halogen håller i nuläget på att fasas ut precis som den klassiska glödlampan. Bara några få speciallampor kommer att fortsätta finnas i halogenutförande efter 2018.
Och det är lika bra att hoppa på tåget och börja gilla led-lamporna, för nu finns det några riktigt coola, smarta och snygga varianter.
1. Varmt eller kallt – varför välja?
Mysbelysning och arbetsljus i samma ljuskälla. Jo, det går fint. Med Ledvance 2-i-1-lampa som kallas ”Relax & Active” kan du ändra färgtemperatur och få två olika ljusupplevelser. Trycker du en gång på lampknappen så har led-lampan en ljusfärg om 4000 Kelvin det vill säga kallvit ljusfärg och trycker du ytterligare en gång på knappen så ändras det till 2700K, det vill säga varmvit ljusfärg. Det innebär att du kan få två helt olika sken bara genom själva LED-lampan.
Det är ju toppen till exempel vid matbordet. Till middag vill du nog gärna ha ett lite varmare och härligare sken, men när middagen är uppäten och det är dags för läxläsning är det bra med en starkare arbetsbelysning.
2. Låt ljuskällan bli en detalj
Ni vet ju redan att jag är ett stort fan av nakna ljuskällor. Numera finns det ju så vackra LED-lampor att de sällan behöver en skärm för att vara dekorativa. Osram har nyligen lanserat en hel kollektion av ljuskällor i rökfärgat och ofärgat glas med ett varmt, vackert sken och snygga former. Serien heter ”OSRAM Vintage 1906 LED Globe” och är hightech-produkter i retrodesign som fått namnet efter året då Osram grundades och är en hyllning till det tidiga 1900-talets formspråk.
Till ljuskällorna finns en passande armatur som heter PenduLum. Med denna följer även en pendelsladd som gör att det går att hänga på många olika sätt. Här är några alternativ.
3. Glöm barndomens gamla timer
När jag var liten kopplade mamma och pappa alltid in tajmers på lamporna hemma när vi skulle åka på semester. Sedan kom man på att eventuella tjuvar kanske inte skulle gå på den finten eftersom lamporna tändes exakt samma klockslag varje dag.
Nu finns det en led-lampa med dagsljussensor. Ni ser den lilla pricken i glödlampan här intill. Där i sitter en liten sensor som känner av när det skymmer och när det blir tillräckligt mörkt så tänds lampan.
Vår trädgårdsbelysning är oftast släckt när vi kommer hem. Det beror nästan alltid på att Lilla T numera når upp till lampknapparna och att han tycker att de är himla kul att leka med medan vi klär på oss ytterkläderna på morgonen. Det gör att vi på eftermiddagen kommer hem till mörker och att vi tragglar med nycklarna för att hitta låset på dörren. Varje gång jag kommit hem och lamporna varit släckta så har jag skrivit upp ”köp ny trädgårdsbelysning” på min mentala to do-list. Då har jag tänkt att jag ska köpa en armatur med inbyggd dagsljussensor. Men nu behöver man inte längre köpa en hel armatur, det räcker med att byta ut led-lampan inuti.
4. Byt ljuskälla istället för hela armaturen
Den här lampan kommer jag att sätta in i vår tvättstuga för varje gång jag kommer in där med famnen full av smutstvätt från ovanvåningen så famlar jag efter lampknappen. Osram har en ljuskälla med en liten utbuktning på toppen. Där i sitter en inbyggd rörelsesensor som känner av när något rör sig inom tre meter. Det är ju precis så jag vill ha det i tvättstugan.
5. Saknar du dimmer – här är lösningen
När vi i somras bytte alla eluttag och strömbrytare i hela huset satte vi in en vanlig strömbrytare i Lilla T:s rum. Så här i efterhand ångrar jag mig lite. Det hade varit himla praktiskt med en dimmer där. Ett sken när han ska sova och ett annat när det ska lekas med duplo.
När jag träffade Ledvance berättade de att en av deras LED-lampor var lösningen på mitt problem. Deras ”Duo click dim” är för alla som inte har dimmer inbyggd i strömbrytaren. När du tänder lampan ger den hundra procent ljus, trycker du en gång på strömbrytaren till så ger den bara 30 procent av sin ljusstyrka.
Förutom i Lilla T:s rum är det ju toppen i flera rum, till exempel i sovrummet. En styrka inför läggdags och fullt ös när du ska sortera ren tvätt och stoppa in kläderna i garderoberna.
En annan smart ljuskälla är en som kallas ”glowdim” som genom en vridning på dimmerströmbrytaren på väggen växlar mellan ett kallt och ett varmt sken. Passar ju toppen i rum som används på flera olika sätt. Glowdim används dock i hop med en dimmerströmbrytare, när man dimmar ner blir det en varmare ljustemperatur.
Reklamsamarbete: Inlägget presenteras tillsammans med Ledvance.
Foto, mina lampprojekt: Angelica Söderberg.