Påminn dina sinnen om sommar, sol och blomster med härliga och snygga ljus stöpta i glasburkar. Fina att plocka fram en kulen höstdag eller att ge bort som present under den här mörka årstiden. 

Minns ni de där tygpåsarna fyllda med torkad lavendel som våra mor- och farföräldrar hade i linneskåpen? Den där doften ville jag ta vara på i det här hemmafixprojektet. Lyft av locket och låt doften sprida sig hemma. Tänder du ljuset blir doften än mer intensiv.
Jag har använt bivax eftersom det brinner längre än vanlig stearin och heller inte lämnar kvar några skadliga ämnen i luften. Bivax är naturligt gul i tonen och här används en blekt bivax.

Du behöver: Glasburkar med lock, veke, tyngd till veken (här används en vanlig skruv), bivax, en blompinne, torkad och pressad lavendelblom. Eventuellt eterisk olja. Etiketter och snören till dekoration.

Så gör du:
Börja med att torka och pressa lavendelblom genom att lägga blommorna mellan två smörpapper i en bok. Ställ något tungt på boken och låt stå i ungefär en vecka. Blommorna ska vara torra när de används i doftljuset.

Smält lite bivax och droppa ett par droppar på insidan av glasburken och fäst blommorna längs kanterna i vaxet. Låt stelna.

Knyt fast en tyngd på veken. Det finns säkert tyngder att köpa, men en skruv eller mutter går minst lika bra. Fixera tyngden på botten av glasburken med hjälp av lite vax. Låt stelna.

Låt veken gå från botten upp till toppen i mitten av burken och knyt fast änden i en blompinne eller liknande så att den sitter stabilt när du sedan fyller på med bivax.

Smält bivax i en tjockbottnad kastrull eller i vattenbad. Tillsätt några droppar eterisk olja med lavendeldoft. När massan är helt klar och rinnande fyller du glasburken upp till den gängade kanten.

Låt burken stå helt still och tänk på att det kan ta flera timmar innan bivaxet har stelnat helt och kallnat. Dekorera med ett hampasnöre eller fina bomullsband och en fin etikett.

Varning! Bivax blir hett – var försiktig så att du inte bränner dig.

SUGEN PÅ FLER LJUSLYKTOR OCH STAKAR ATT GÖRA SJÄLV? 
1. Renhorn blir till vintrig ljusstake. 
2. Fixa egna blockljus med doft av jul. 
3. Målade glas blir stämningsfulla och stilrena ljusstakar. 

Inköpsställen: Glasburkarna kommer ifrån Americana.se och bivaxet från Hemgjord.se.
Foto: Angelica Söderberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *