Det här Ikea hacket har ni sett här på bloggen förut när jag visat Lilla T:s barnrum som såg ut så här i vår förra lägenhet. Rummet delades av med den här förvaringsväggen som på ena sidan gav förvaring till Lilla T och på den andra hade förvaring för mig i mitt hemmakontor.
Men det ni inte har fått se förut och som jag hade glömt bort att jag hade är ett par steg för steg-bilder. Ni har tidigare sett någon enstaka bild från när vi byggde den men inte på själva bottenplattan och ramet. Den här förvaringsväggen byggdes när jag var höggravid och vi samtidigt hade en vattenläcka i badrummet. Det var minst sagt fullt upp, men mitt i bebisförberedelserna så tyckte vi att en avskärmningsvägg var högsta prio att bygga trots att jag inte fick lyfta tungt. Så sambon lyfte förvaringsmoduler och sågade och jag skruvade eller målade. Men steg för steg-bilderna glömdes ju bort när Lilla T kom och hittades först nu när jag härom dagen rensade ett minneskort.
Vi utgick från ett helt gäng Stuva skåpsektioner. Men hur gjorde vi?
Förvaringsväggen består av skåpstommar som är placerade med ryggarna mot varandra så att det är skåp och lådsektioner på båda sidor. På Lilla T:s sida är skåpen i den grundare varianten, 30 cm djupa och på min sida är skåpen 50 cm djupa. Den enda sektion som på Lilla T:s sida är 50 cm djup är lådsektionen längst ner till höger och på min motsvarande sida har jag en 30 cm djup skåpstomme för att totaldjupet ska bli densamma överallt.
Vi byggde en bottenplatta av mdf med 8 hjul. Tanken var ju att hela avskärmningsväggen skulle gå att flytta om jag tillfälligt till exempel behövde större på min sida. I mitten har vi lämnat öppet för att skapa känslan av ett fönster för att få in mer dagsljus in till Lilla T:s sida.
Skåpstommarna skruvades fast i bottenplattan från skåpens insidor. De skruvades också ihop med varandra så att springorna mellan blev så små som möjligt.
Sedan fyllde vi på på höjden med skåpstommar och skruvade ihop skåpen med varandra så att de inte kunde glida isär. Vi skruvade både i skåpens sidoväggar och ryggar. För att man inte skulle se några skarvar från sidorna där skåpryggarna möts så byggde vi en ram runt hela av mdf som vi skruvade fast från skåpens insidor. Därefter målade vi ramen två gånger. Vi fogade sedan mellan ramen och skåpsektionernas kanter för att det verkligen skulle se ut som om allt var i ett och samma stycke.
Det här är säkert inget som Ikea rekommenderar eftersom skåp kan välta och därför ska förankras i väggar. Men den här rumsavdelaren är så hög att den omöjligtvis skulle kunna välta eftersom den då skulle slå i taket och fastna. Dessutom är den så tung att när skåpen är fulla krävs det minst två personer för att rubba den.
Fördelen med en sådan här rumsavdelare var att den slukade saker och rymde hur mycket som helst.
11 av mina Ikea hack att inspireras av
Här nedan hittar ni några av mina mest lästa Ikea hack som är gjorda av en blandning av möbler och detaljer ur Ikeas sortiment, i många olika material och en mix av stilar. Oavsett om du vill ha ett stort eller litet projekt att ta dig an så hoppas jag att du kan hitta inspiration i någon av länkarna här.
- Förvandla tavellisten Mosslanda till bokhylla för barnens sagoböcker.
- Gör en portabel örtodling av bestickstället Ordning.
- Förvandla brickan Stockholm 2017 till en designerbricka med rottingnät.
- Pimpa byrån Hemnes med Stig Lindbergs blommor och blad.
- Pimpa skrivbordet Micke inför barnen börjar skolan.
- Pimpa barnens förvaring Ikea PS 2012 med härliga färger och lekfullhet.
- Gör om byrån Tarva till barngarderob.
- Förvandla soffbordet Vittsjö till schäslong.
- Pimpa pallen Villstad med designerklädsel.
- Pimpa vasen Cylinder med guld.
- Fixa trendiga och stilrena detaljen på tvättkorgen.