Sugen på att göra om hemma? Trots att du egentligen borde spara till julklappar och något lite extra under ledigheten? Här är 11 budgettips på hur du förändrar hemma.

1. VÅGA PRYDA VÄGGARNA
Jag vet hur läskigt det kan vara att slå i den första spiken i en helt nymålad vägg. Men om man bara vågar pryda väggarna med tavlor, semesterminnen eller andra personliga saker så skapar det väldigt stor skillnad i ett rum och blir väldigt personligt. HÄR är 5 sätt att pryda väggarna hem med personlig prägel.

2. DEKORERA YTTERDÖRREN
Entrén och ytterdörren är det första du möts av när du kliver in i någons hem. Oavsett om du bor i lägenhet eller hus så finns det enkla knep för att göra entrén lite roligare. Bor du i lägenhet blir det fint med en säsongsbetonad växt utanför dörren och bor du i hus kanske du till och med vågar gå ett varv med pensel och färg över dörrens utsidan.

3. PIMPA KAKLET
Du kanske varken vill, orkar eller har pengarna som ger dig ett helt nytt drömkök. Men med nytt kakel ovanför diskbänken kommer du långt. Och du behöver inte ens kakla om.
En variant som kan kosta några tusenlappar är att tapetsera ovanför diskbänken och sätta fast en glasskiva framför. På så sätt skyddar du tapeter från fett och smuts och du kan när som helst ta bort glaset och byta tapet när du vill förändra nästa gång.
Ett ännu mer budgetalternativ är självhäftande dekorplast som du skär ut och klipper till och sätter fast på kakelplattorna. Lagerhaus har flera fina varianter som redan är färdigskurna så att du slipper klippa själv, som till exempel de här blåa varianterna.

4. MÅLA KÖKSLUCKORNA
Trött på ditt kök? Antingen målar du köksluckorna själv och då hittar du instruktioner HÄR, eller så lämnar du in dem på lack för någon hundralapp per front. Det gör större skillnad än du tror.
(Bildkälla: Alltommalning.se.)

5. FIXA MYSKÄNSLAN I SOVRUMMET
Antingen så köper du en dyr sänggavel eller så gör du en själv av en träskiva, skumgummi och lite textil. Då kan det bli så här fint för bara några hundralappar.


6. UTGÅ FRÅN VAD DU REDAN HAR

Du behöver inte köpa nytt bara för att du har tröttnat på möblerna och detaljerna som du har hemma. Tänk på att en hel del saker kan användas på nya sätt. Det gäller bara att vara kreativ. Här har till exempel ett soffbord från Ikea förvandlats till lyxig sittbänk till klädkammaren eller hallen.  HÄR ser ni resultatet.

7. HÅLL ORDNING I HALLEN
Med bra förvaring håller du lättare ordning på hela familjens alla prylar och kläder. Hallen är en sådan där plats som hemma hos mig alltid blir rörig. Det är lätt att jackorna bara slängs på bänken och blir liggandes. Men med en rejäl kapphängare ser det i alla fall mer välstädat och snyggt ut. Den här kapphängaren är gjord av ett gäng galgar och en planka. HÄR ser du fler bilder och instruktioner.

8. BYT HANDTAG OCH SKÅPKNOPPAR
Det här kan du göra i flera rum – inte bara i köket. Har du en garderob i hallen, en byrå i sovrummet och ett linneskåp i badrummet? Ja, med nya handtag på dessa fixar du snabbt förändring för en ganska billig slant.
(Bildkälla: Inreda.com och Beslag Design AB.)

9. SATSA PÅ BELYSNINGEN
Så här års är rätt belysning nästan det viktigaste i ett hem. Att bara byta ut någon lampa här och där kan göra stor skillnad. Och satsa på personlig belysning så blir lamporna dessutom roliga detaljer. Den här lampan är gjord av taggtråd hittad i skogen och kostade alltså inte många kronor. HÄR hittar du fler bilder och instruktioner. Och här är två till belysningsprojekt som du enkelt kan göra själv. HÄR hittar du 5 lampor som du fixar själv.

10. BYT BLANDARE
En ny kran i kök eller badrum ger stor förändring och känns extra lyxigt. Och det behöver inte bli särskilt dyrt. Ikea har flera prisvärda alternativ HÄR.

11. SMÅPROJEKT SÄTTER STILEN I BARNRUMMET
Ett barnrum är ofta lite mindre i storlek och därför kan du lägga allt krut på några få små saker istället för att göra stora förändring, till exempel att måla om väggarna. Kanske räcker det med att måla skrivbordet, att ställa in en ny lampa eller pimpa spegeln. HÄR är 6 enkla sätt att pimpa barnrummet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *